Kiderült: Ezért nyal állandóan arcon, szájon a kutyád!

Europress
Alberti Petra Bianka

"Jajj de aranyos, puszit ad!" "Fujj, ne nyálazzon össze!" - Ez a két legtipikusabb reakció arra, mikor a négylábú kedvenc nagy lendülettel és nyelvcsapásokkal arcnyalogatásba kezd. De mit is jelent valójában ez a gesztus? Most kiderült!

Bárcsak tudna beszélni a kutyánk, ám ennek híján be kell érnünk a nonverbális kommunikációval, ami viszont néha még sokkal többet is elárul a kis érzéseiről és gondolatairól, mint a szavak. Ha próbálod megérteni mit miért csinál, sokkal jobban elmélyülhet a köztetek lévő szeretet, és a falkátok is boldogabb lesz.

Bár a szájnyalogatás nem épp a legkellemesebb – igen, sokan mégis hagyják a kutyusnak, hogy „nyelvespuszizzon”, nem ítélkezünk, köztünk is akad ám ilyen –, főleg egy jó kutyatápos bukéval...de tudnod kell, mi is a megfelelő reakció erre a kutyagesztusra. Dr. Kathryn Primm állatorvos elárulta az I heart dogs oldalon, mit is jelent ez.

forrás: Europress

Ha a kutyád arcon nyal, az alábbi 4 dolog valamelyikét jelezheti vele:

1. „Szeretlek, és szükségem van rá, hogy te is viszont szeress!”

Az állatoknál egymás tisztogatása egy jele az egymás iránti vonzódásnak, szeretetnek, segít elmélyíteni a családi és a falkakötelékeket. Ez a folyamat pozitív hormonokat serkent a kutyákban, például az oxitocint, ami az érzelmi kötődés erősödését segíti. Tehát bármennyire is forgattad azokra a szemed, akik puszilgatják a kutyájukat, bizony ez a négylábú pajtások számára is fontos üzenet, hogy érezzék, a gazdi is szereti őket.

2. „Elfogadom, hogy te vagy a főnök.”

Ha megnézed a vadon élő farkasok viselkedését egy természetfilmben, láthatod hogy a falka alacsonyabb ranglétráján elhelyezkedő egyedek gyakran jelzik arc és szájnyalogatással tiszteletüket az alfák felé. A kutyusod így jelzi, hogy örül amiért itt vagy, és biztosítani szeretne, hogy nem pályázik a falkavezér pozíciódra.

3. „Egy csapat vagyunk, gyere, csináljunk valamit együtt!”

A nyalogatás arra motiválja a résztvevő állatokat, hogy közös célt tűzzenek ki, amit együtt, egymást segítve érhetnek el, mindeközben fejlesztve társuk fizikai és szellemi képességeit, hogy együtt fejlődhessenek. Lehet szó élelemkeresésről, közös játékról, sétáról, a lényeg, hogy veled szeretné tölteni az idejét, aktívan.

4. „Éhes vagyok, tudom hogy nálad van a kaja!”

A kölyökkutyák evolúciós reakciója az anyjuk arcának, szájának nyalogatása, amire válaszul az anyaállat ételt prezentál, felöklendezi a korábban megszerzett, majd lenyelt falatokat. Nos, ha tőled nem is épp ebben a formában várja a vacsit, azért a jelzés után biztosan boldog lesz, ha a tálja felé veszed az irányt.

A fentiekben pedig az a közös, hogy mind a négy pont azt jelzi, hogy a kutyád bizony nagyon szeret téged, sőt rajong érted, téged tekint a feljebbvalójának, az igényei kielégítőjének, a társának. Hát nem csodás?

Olvasd el ezt is!
Összetört a szívünk! Ezért nem szeretik a kutyák, ha ölelgetjük őket


Oszd meg ezt a cikket, ha a te kutyusod is szokta ezt csinálni!