Fogas kérdés: biztos, hogy mindent tudsz kutyád fogápolásáról?

Fogas kérdés: biztos, hogy mindent tudsz kutyád fogápolásáról?
B. Krisztina B. Krisztina
Facebook
Viber
Twitter
Google+
Pinterest
Előfizetek
Napjaink talán egyik leginkább alábecsült egészségügyi problémája kutyák esetében a szájüreg megbetegedései. A lepedék képződés a kiinduló pont, mely kezeletlenül számtalan súlyos fogászati betegséget eredményez.

Dr. Papp Georgina Viktória, a Hungarovet Állatkórház állatorvosának írása.

A lepedék minden szájüregben jelen van, de a mennyiségét, a benne található bektériumok összetételét és számát több tényező is befolyásolya. Ezek közül a takarmány halmazállapota az egyik legfontosabb. A másik a nyál összetétele. De félreértés ne essék, ha valaki kutyája parodontosissal küzd (lásd később) ne fogjuk rá egyből a manapság oly hangzatos genetikára, hanem vegyük figyelembe az összes tényezőt, amely szerepet játszik ennek a rendkívül kellemetlen betegségnek a kialakításában.

Kép
forrás: hungarovetrendelo.hu

A parodontosis a fogat körülvevő szövetek tartós gyulladásának akövetkezménye. Ennek legfőbb oka a hiányos szájápolás és a nem megfelelő takarmányozás kutyák esetében. A fogíny begyullad, elsorvad, majd a gyulladás áttevődik a fogmedret alkotó csontra is, mely ennek következtében felszívódik. Így jutunk a végén oda, hogy egy egészséges fog mozgni kezd, hiszen a szövetek amelyeknek tartaniuk kellene (fogmeder, fogígy, rostrendszer) lassan tönkremennek. A sokak számára ellenszenves száraz tápok nagyban segtik a szájhigiénia fentartását. Ezzel szemben a konzerv eleségek és főtt étel kifejezetten káros szájhigiénés szempontból. Utóbbiak jelentősen hozzájárulnak a lepedék képzéséhez és baktériumok szaporodásához, ezáltal a fogíny gyulladásának, majd pedig a teljes fogmeder gyulladásának a kialakulásához is.

A száraztáp etetés jelentősen lassítja a fogkőképződést és a parodontosis kialakulását, de teljesen nem szünteti meg. Kutyánknak ugyanúgy szüksége van a szájüreg ápolására mint nekünk embereknek is. Hozzánk hasonlóan a fogmosás a legfőbb megelőzési mód. Többféle kutyafogkefe kapható erre a célra, mint ahogy fogkrém is. Néhány fogkrémet a gyártó azzal reklámoz, hogy fogkefe nélkül, a kutyával az ujjunkról lenyalatva is eléri a kívánt hatást. Ez sajnos nem így van. A fogkefe (egészen apró kutyáknál egyszer használatos gézlappal is helyettesíthető) mechanikus tisztító funkciója elengedhetetlen a megfelelő hatás eléréséhez. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a fogmosás akár rémisztő is lehet kutyánk számára, ezért türelemmellés folyamatos pozitív megerősítéssel téningezzük őt hozzá ehhez a számára új dologhoz. Egy türelmes gazdi jutalma a végén a szájszagtól mentes, fogkő nélküli és boldog eb.

Kép
forrás: vizslabolt.hu

Egyéb termékek is segítik kutyánk szájüregének ápolását. Ilyenek például a kutya szájvizek. Mivel kutyáink nem tudnak öblögetni, így ezeket a termékeket úgy alakították ki, hogy a kutya ivóvizébe tesszük folyamatosan és a vízivással egy időben a szájüreggel érintkezve fejtik ki hatásukat. Előnyük, hogy gyakorlást nem igényelnek, jó ízűek, így nem csökkentik a víz felvételét de ugyanakkor gyérítik a nemkívánt baktériumok számát a szájüregben. A fogmosást azonban nem helyettesítik, annak nagyon jó kiegészítői.

Kép
forrás: vizslabolt.hu
Bár Jennifer Lopez minden idők legidősebb Guess-lánya, ezekkel a fotókkal mindenkit lepipál!

A latin díva újabb fotókon mutatja be, hogy ő bizony nem öregszik.

10 mém, amit biztosan értékelni fogsz, ha te vagy az egyetlen a családban, aki szingliként tolja végig az ünnepeket

Idén se tudsz még egy fél pasit se felmutatni? Miközben a többiek már eljegyezték egymást, babát várnak etc. etc.? Először is nem vagy egyedül, másodszor is kinek mi köze hozzá, nem igaz?

Ezt árulja el a kapcsolatotokról az, mivel lep meg a párod karácsonyra

Nem mindegy, mi kerül a fa alá, hiszen nagyon sok dologra fény derülhet belőle!

15 (nagyon vicces) kutya- és cicabiztos karácsonyfa

Karácsonykor a legtöbb gazdi szembesül egy olyan problémával, melyről kutyátlan, cicátlan ismerősei nem is sejtenek semmit. Na jó, talán a kisgyerekesek.... A többieknek fogalmuk sincs a karácsony egyik legnagyobb kihívásáról: hogyan védjük meg a karácsonyfát a négylábúaktól?

Bemutatkozásnál rögtön elfelejted a másik nevét? Ez erre az 5 dologra utalhat!

Te sem emlékeztek a másik nevére a bemutatkozás után? Akkor olvass tovább!

Kis karácsony, nagy karácsony – partiszettet mindenáron

Itt van újra a karácsony, céges partik, otthoni nagy vacsorák, meg persze a két ünnep között a családi, baráti találkozók és egyebek, amikor az ember szeretné kicsit kirittyenteni magát és előhozni a legcsinosabb énjét, még akkor is, ha esetleg a szakács szerepe is rá esik. Segítek is nektek kicsit, mutassátok meg, hogy feketeöves divatmesterek vagytok!

Selena Gomez és Justin Bieber nem lesznek együtt karácsonykor, az ok pedig elég kínos...

Hiába komoly a kapcsolatuk, az ünnepeket nem tudják együtt tölteni.

4 ok, ami miatt soha, de soha nincs kedved szexelni

Többféle oka lehet annak, ha jó ideje semmi kedved a szeretkezéshez, hiába szereted a pasidat. Most összeszedtük a leggyakoribb okokat, és persze a probléma megoldásában is segítünk!

Az éves előfizetés mellé most LIMITÁLT InStyle X FUTUREAL pulóver jár!
Borító
A kereséshez kezdj el gépelni!