Ezek a koktélkészítés aranyszabályai

Europress
V. Zsófi

Te leszel a házibulik mixerkirálynője!

1. Kezdd a klasszikusokkal

Nem véletlen lettek olyan népszerűek! Ha már biztos kézzel keversz Margaritát, Sex on the Beach-et, Daiquirit és Cuba Librét, elkezdhetsz kísérletezgetni extra hozzávalók hozzáadásával, vagy elvételével.

2. Az alkohol a legfontosabb hozzávaló

Nem shaket, pudingot vagy különleges limonádét készítesz, az alkohol legyen mindig a főszereplője az italnak (ami nem feltétlen egyenlő azzal, hogy abból is legyen a legtöbb benne), a többi hozzávaló nem elnyomni van ott, hanem kiemelni az ízt. Tehát ne legyen túl nehéz állagú, és túl édes vagy savanyú a végeredmény.

3. A jég a második legfontosabb hozzávaló

Pakold tele a hűtődet jégkockával, mielőtt belevágnál, ugyanis a jó koktél sok jeget tartalmaz. Nagyon fontos, hogy a koktél a lehető leghidegebb legyen, és ehhez klasszikusan jeget használnak a mixerek, illetve az sem utolsó szempont, hogy kicsit hígítja az italt.

forrás: Europress

4. Jó minőségű alapanyagokkal dolgozz

Azt mondják a koktél csak annyira lesz jó, mint a legrosszabb minőségű hozzávalója. Olvasd el például a címkéjét a narancslének, mielőtt elrontanád vele a drága alkoholt, kerüld azokat, amik sűrítményből készültek.

5. Ne bízz az első kortyban

Könnyű olyan italt készíteni, amiből egy korty nagyon finom, de a cél az, hogy az utolsó is az legyen! Vagyis ne törekedj nagyon extrém ízvilágra, hanem inkább harmóniára. Használj olvadó jeget, hogy gyorsabban hűtse az italt és rakj belőle annyit, hogy kilógjon a koktélból a pohárban vagy a mixerben.

6. Add meg a módját!

A koktélozás rituáléjához hozzátartoznak a külsőségek is, legyen szép az a koktél! Nem kell túlzásokba esni, elég néhány elegáns, jégbe hűtött pohár, gyümölcs vagy olajbogyó a díszítéshez. Ettől a kis extratörődéstől különlegesnek fogja magát érezni, az akinek készíted!

7. Ne bonyolítsd túl!

Ez nem csak a díszítésre igaz, hanem a hozzávalók mennyiségére is. Nem kell egy kiló gyümölcsöt tenni a pohárba, sokféle és különféle ízesítésű alkoholt keverni vagy éppen kis mütyűrökkel felcicomázni. A koktélkeverők előbb az alkoholmentes hozzávalókat teszik a mixerbe, hogy ha esetleg elrontanának valamit, ne az értékes alkoholt kelljen kiönteni.

8. Tudd mikor keverd és mikor rázd fel!

Általános szabály, hogy a csak különböző alkoholokat tartalmazó koktélt keverjük, hogy minél átlátszóbb legyen, míg a tojással, krémmel, gyümölcslével és egyéb különböző állagú hozzávalókkal készült koktélt felrázzuk egy mixerben.

Írd meg nekünk a kedvenc koktélrecepted!