Ilyen volt Grace Kelly lenyűgöző esküvője

Kata

Fotót és titkok a 20. század legemlékezetesebb menyegzőjéről.

Grace Kelly Hollywood egyik legnagyobb ikonja volt, amikor 26 évesen hozzáment III. Rainier monacói herceghez. Olyan volt ez az emberek számára, mint egy megvalósult filmes álom, egy igazi romantikus történet, ami a szemük előtt zajlott. Éppen ezért az eljegyzéstől kezdve az esküvőt hatalmas média-figyelem övezte, ami miatt szerencsére rengeteg fotó és információ maradt ránk az 1956-ban megtartott lagziról.

Kelly az SS Constitution nevű hajón érkezett az Egyesült Államokból Monacóba a menyegző előtt 50 családtagjával, 6 koszorúslányával, a kutyájával, Oliverrel és 80 bőröndnyi csomagjával. A színésznő erről az útról később azt mesélte, hogy ez egész olyan volt, mint egy 8 napig tartó esküvői buli. A kikötőben már 1800 fotós és 20 ezer ember várta, hogy megünnepelhessék megérkezését.

Nézd meg a galériánkat - 12 kép
Ilyen volt Grace Kelly lenyűgöző esküvője

Április 18-án tartották meg a mindössze 16 perces polgári ceremóniát, amit háromezer monacói vendég köszöntött később. Kelly itt egy egyszerű rózsaszín kosztümöt viselt fejdísszel, amit Helen Rose tervezett. Szintén az Oscar-díjas jelmeztervező alkotta meg azt a legendás esküvői ruhát is, amit a színésznő másnap az egyházi szertartásra vett fel. A ruha 6 hét alatt készült el az MGM műhelyében, 30 varrónő segítségével. Tartozott hozzá egy majd 100 méteres fátyol is, a klasszikus szabást, magasított nyakrésszel pedig 125 éves brüsszeli csipkéből alkották meg. Később ez volt a minta például Katalin hercegné ruhájához is.

A monacói Szent Miklós-katedrálisban 700 meghívott, köztük Cary Grant vagy Ava Gardner előtt zajlott a ceremónia, amit 30 millióan néztek élőben a tévéképernyők előtt is. Az MGM filmet is készített az esküvőről, amit később a mozikban is vetítettek. Ez volt az első olyan modern médiaesemény, ami ekkora érdeklődést váltott ki, és ezzel beírta magát a történelembe.

Oscar de la Renta szerint Kelly ekkor megjelenésével új értelmet adott az ’ikon’ kifejezésnek és az biztos, hogy most, 60 év elteltével is olyan lenyűgöző, mint egykor lehetett!