Otthoni fine dining – kapros-joghurtos céklahab zöldségfasírttal

Joy.hu

Az angyalok két mennyben hárfázás és ránk vigyázás között egészen biztosan ilyen csodákkal táplálkoznak: húsmentes, diétás, harmatkönnyű, meseszép és gyorsan elkészíthető finomság olyan fantasztikusan különleges és sokszínű ízvilággal, amit csak ritkán van esélyünk hétközben elcsípni.

Lehet, hogy elsőre rázósan hangzik és még csak nem is klasszikus és nem is süti. De ha már ettél igazán különlegesen finomat, na ez az étel garantáltan isssteni! Önmagában fogyasztva nasi is lehet, de zöldséges fasírttal kifejezetten jó előétel, esetleg diétás ebéd. Minden alapanyag igazán domináns a céklahabban, mégis olyan mesésen mennyei ízvilággá érnek egymással, hogy öröm volt kóstolni. A cékla megszokott föld ízét teljes mértékben elvesztette, cserében egy édeskés, mégis fanyarkás ízfélét kapott a kapornak hála. Mindenképp próbáld ki, nagyon hálás darab!

Recept
Kapros-joghurtos céklahab zöldségfasírttal
Hozzávalók
  • 1 db közepes méretű cékla (Hab)
  • 5 dl görög joghurt (Lidl) (Hab)
  • 1 női marék friss kapor (Hab)
  • 1 cs lapzselatin (Hab)
  • 3-4 csipet fekete hagymamag (Hab)
  • 1 db friss répa (Fasírt)
  • 1 db zeller (Fasírt)
  • 0,5 női marék friss petrezselyem (Fasírt)
  • 0,5 női marék friss kapor (Fasírt)
  • 1 női marék friss zellerzöld (Fasírt)
  • 1 db tojásfehérje (Fasírt)
  • 2-3 dkg kukoricaliszt (Fasírt)
1. lépés
Céklát megpucolom, megmosom, nagy lyukú reszelő lereszelem, kis serpenyőbe dobom, fedő nélkül kicsit megdinsztelem (a lényeg, hogy a nedvességtartalmából veszítsen – ne legyen vizes –, de ne főzöm meg, félpuha-félkemény állapotban leveszem a tűzről. Ezután daráló- vagy turmixgépben péppé zúzom, hozzáadom a görög joghurtot, a feldarabolt friss kaprot, a hagymamagot. Beáztatom a zselatinlapokat, 5-8 perc elteltével kinyomkodom, hozzáadom a masszához, az egészet langyosra melegítem, nagyon alaposan elkeverem és formákba töltöm. Én ételgyűrűt használtam, de kis kelyhekbe adagolva is tökéletes, esetleg kisebb, kapcsos tortaformába töltve. Fagyasztóba dobom másfél órára, majd hűtőben dermedhet még pár órát. Levétel előtt érdemes a gyűrűt hajszárítóval megfújni kicsit (könnyebben elválasztható a hab) vagy egy határozott mozduattal éles késsel körbe vágni.

2. lépés
Kisebbik lyukú reszelőn lereszelem a répát, zellert, hozzáadom az apróra vágott fűszernövényeket és a tojásfehérjét, majd annyi kukoricaliszttel keverem el, hogy ne legyen túl nedves – látni fogod, mennyit vesz fel a pép. 2-3 centis golyókat formálok belőle, hagyom állni egy-két órát, hogy a liszt is megszívja magát, kenyérmorzsába forgatom és olajban kisütöm.

Nézd meg a galériánkat - 4 kép