Mentás citromfűszörp

Joy.hu

Igazi nyárcsalogató innivaló, a piacon már hetek óta frissen kapni hozzávalókat, érdemes mostanában kipróbálni a receptet és eltenni pár üveggel. Szódavízzel hígítva, gyümölcsdarabokkal plusz citrom- vagy limekarikákkal turbózva kiváló frissítő arról már nem is beszélve, hogy saját szörpöt kortyolni elég menő dolog.

Recept
Elkészítési idő: 1,5 óra
Mentás citromfűszörp
Hozzávalók
  • 2 nagy marék friss menta (Szörp)
  • 3 nagy marék friss citromfű (Szörp)
  • 3 db lime (Szörp)
  • 2 db citrom (Szörp)
  • 2 kg kristálycukor (Szörp)
  • 2 l víz (Szörp)
  • 4 dkg citromsav (Szörp)

A citromfű levelében rengeteg az illóolaj, ráadásul levele távol tartja a szúnyogokat, úgyhogy ez plusz egy ok a végtelen sokféle felhasználhatósága mellett, amiért érdemes pár tövet otthon balkonládában nevelni és napfényben kényeztetni. A recept hosszúságától nem szabad megijedni, nem bonyolult és tényleg megér egy próbálkozást. :)

1. lépés
A szörphöz szükséges vízmennyiséget kimérem, a fűszernövények leveleit alaposan és óvatosan átmosom, a vízbe dobom. Citromokat, lime-okat tiszta szivaccsal alaposan átsikálom, felkarikázom és a vízbe nyomkodom, majd folpackkal légmentesen körbeszigetelem. Fontos, hogy kicsi rés se maradjon, mert egy teljes éjszakán át fognak együtt ázni a belevalók és ha levegő éri a növényeket, reggelre garantáltan megromlanak.
2. lépés
Mielőtt a szörpöt felfőzöm, kábé 4 l-nek megfelelő összűrtartalmú üveget forrásban lévő vízben kifőzök ezzel a csíramentesítve azokat. Persze vagánykodhatok és forrásban lévő vízzel átlötykölhetem, de így egy héten belül beerjed a lötyim és nagyon fogom bánni, hogy nem szántam húsz percet a sterilizálásra. Ezt is teszteltem, helyetted is. :)
3. lépés
Reggel alaposan kinyomkodom a citrusokból a folyadékot, lemérem, amennyi hiányzik a két literhez (remélhetően nem), annyi vízzel kipótlom, beledobom a cukrot és a citromsavat és sziruppá főzöm. Még forró állapotában a már száraz és előkészített üvegekbe töltöm tölcsér és merőkanál segítségével, befőző fóliát teszek rá és úgy zárom le. Száraz dunsztolom, azaz még forrón fejjel lefelé paplanba csomagolom mindegyiket és hagyom, hogy így hűljön le, így garantáltan nem romlik meg a szörp. Macerásnak és időigényesnek tűnhet első olvasásra, de tényleg nem nagy kunszt összedobni és nyáron friss vízzel, mentalevéllel és gyümölcsdarabokkal felturbózva isteni hűsítő.
Nézd meg a galériánkat - 3 kép