13 tipp az erős, egészségesen fénylő körmökért

Alberti Petra Bianka

Körmeid ápoltsága jó benyomást kelt állásinterjún, randin, és garantáltan te is jobban fogod érezni magad a bőrödben!

Íme pár egyszerű tipp, amitől sokkal szebb lesz a manikűröd és pedikűröd

1. Tartsd tisztán a kezed és a lábad.

Mosd meg rendszeresen a kezed a nap folyamán, szandálszezonban a lábad is kiemeltebb figyelmet érdemel, és a köröm alatti területet se hanyagold el.

2. Bánj gyengéden a körmeiddel.

A túl durva, oda-vissza reszelés, körömlakk lekaparása roncsolja a köröm szerkezetét, berepedezett és deformált lesz. Ha nem vagy benne biztos, megfelelő irányban és erővel reszeled-e, inkább válassz körömreszelő gépet, azzal biztosra mehetsz.

3. Ne csak a végét, a felszínét is.

Nem elég a körmöd végét simára reszelni, a felületét is érdemes polírozni, hogy a barázdák eltűnjenek.

4. Az egészség fontosabb, mint a hossz.

Ha berepedezésre, szétválásra hajlamos a körmöd, inkább tartsd magad a rövidebb fazonhoz.

5. Mindig legyen nálad körömreszelő.

Ha letört a körmöd, életmentő lehet a reszelő, nehogy tovább repedjen, és mindenbe beleakadjon a sérült körmöd.

6. Ne vágd vissza a körömágybőröd.

A körömágybőr funkciója, hogy lezárja a köröm csatlakozási pontját. Ha visszavágod, sokkal nagyobb valószínűséggel alakulhat ki ott valamilyen baktérium okozta fertőzés. Helyette inkább csak told vissza kicsit, zuhanyzás után, és kenj rá körömápoló krémet, annyi ápolás elég a területnek.

7. Tartsd tisztán az eszközeidet.

Ugyanúgy ahogy a sminkecseteket, a körömápoló kellékeket is rendszeresen tisztítani kell. A fém eszközöket szappanos vízzel mosd át, majd jól töröld szárazra, a reszelőt pedig cseréld le havonta.

8. Soha ne felejtsd el az alaplakkot.

Ez a réteg megvédi a körmöt a körömlakkal való érintkezéstől, az elszíneződés mellett a nedvességelvonástól is. Emellett használatával a körömlakk színe telítettebb lesz, és kevésbé marad csíkos.

9. Nézd meg, mit kensz a körmödre.

Ahogy az arcodra se kensz fel bármit, a körömlakk összetevőit is érdemes megnézni. Kerüld a következő összetevőket: dibutil-ftalát, a formaldehid, és a toluol - ezek a toxinok hozzájárulhatnak a törékenységhez és a repedezéshez.

10. Ne hagyd ki a fedőlakkot.

Nem csak a szép csillogásért felel, de erősebbé is teszi a törékeny körömlemezt a mechanikai hatásokkal szemben, ráadásul ha tartósabb a lakkod, ritkábban kell acetonnal érintkeznie a körmödnek és a körömágynak.

11. A körmödet is hidratálj.

Két lakkozás között hagyj egy estét a körmeidnek a fellélegezésre, és kend be körömápoló krémmel őket. Ha épp lakkozva vagy, akkor is jót tesz a körömágyaidnak egy kis krémes vagy olajos kényeztetés.

12. Húzz kesztyűt.

Takarítás közben ne felejtsd el a gumikesztyűt, mert az erős vegyszerek kikészíthetik a körmeidet. Mosogatáskor se felejtsd el, a meleg víz megpuhítja a körmeidet, és sokkal sérülékenyebbek lesznek.

13. Figyelj, mit eszel.

Biotin, E-vitamin, halolaj, bab, hal, magvak – ezek segítenek, hogy a körmöd erősebb és fényesebb legyen.