Végtelenül könnyű és egyszerű, mégis nagyszerű desszert: áfonyás joghurttorta

Joy.hu

A�gyerekek, a folyton futó háztartás és a munka mellett velem is előfordul, hogy egyszerűen nincs kedvem órákat a tűzhely és a sütő mellett állni, de mégis ennék valamilyen édességet, ami nem zacskós, nem instant, nem kell érte sokat menni és nem nehéz, csak könnyed, habos nass, mindenféle komolyabb hétvégi több órás elköteleződés nélkül. Sütésfóbiásoknak kiemelten ajánlom, mivel sütés nélkül készíthető. :)

Friss, látványosan díszíthető, habkönnyű édesség. Íze édeskés, állaga a zselatin használata ellenére megfelelően krémes marad a görög joghurt sűrűségének hála. Az én legnagyobb sütikritikusom – Hatévesem – első számú kedvence lett, a csokitorta legnagyobb bánatomra a második helyre szorult, annyira finom.

Recept
Elkészítési idő: 40 perc
6-8 személyre
Áfonyás joghurttorta
Hozzávalók
  • 1 cs Győri Édes Zabfalatok (Kekszalap)
  • 2-3 ek teavaj (Kekszalap)
  • 1,2 l görög joghurt (Lidl) (Krém)
  • 2 cs lapzselatin (Krém)
  • 6 ek nádcukor (Krém)
  • 0,5 db citrom leve (Krém)
  • 20-30 dkg áfonya (Krém)

Forma:
bármilyen csatos tortaforma (18 cm átmérőjűt használtam)

1. lépés
Kekszet zacskóba teszem, klopfolóval morzsára zúzom, teavajat mikróban felolvasztom, összekeverem a keksszel. Tortaforma alját (csak az alját) kibélelem sütőpapírral és alaposan belenyomkodom a kekszet, hűtőbe teszem.
2. lépés
Zselatinlapokat langyos vízbe áztatom, 6-7 perc múlva kicsavarom és a biztonság kedvéért serpenyőrben a legkisebb lángon folyékony állagúra melegítem.
Nem tudom eldönteni, vajon én nem tudok biztos kézzel bánni a zselatinnal vagy csak egészen egyszerűen a zselatin reakciója (bármilyen formájában) különféle anyagokkal pont olyan, mint a negyves pasik hozzáállása a házassághoz: ellentmondásokkal teli. Számomra a csokoládé temperálása kevésbé okoz fejtörést, így a zselatin-misztikumot ezzel az egyszerű lépéssel oldom fel. :)
3. lépés
6 dl görög joghurtot összekeverem 3 ek nádcukorral és a zselatin felével, formába öntöm és fagyasztóba teszem fél órára.
4. lépés
Az áfonyát turmixgépbe dobom (botmixer is tökéletes), összetöröm, hozzántöm a joghurtot, a maradék nádcukrot, a citromlevet, rottyantok rajta egyet a géppel, majd a tortaforma fölé tartva pont a közepére folyatom nagy sugárban. Azért teszek így, mert így a joghurt alulra-oldalra kerül és jópofán mutat. Formát egy teljes éjszakára hűtőbe teszem. Azért nem fagyasztóba, mert vizes lesz a vajas keksz (teszteltem).
5. lépés
Másnap egy éles késsel, szigorúan egy mozdulattal formán belül körbevágom a tortát. Áfonyával és citromfűvel, esetleg mentával díszítem.
Nézd meg a galériánkat - 5 kép