Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

5 meghatározó építészeti trend 2021-ben

5 meghatározó építészeti trend 2021-ben

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

Csodaszép születésnapi ajándékot kaptak Rúzsa Magdi hármasikrei

Hihetetlen, mennyire szalad az idő, egy évesek lettek Rúzsa Magdi hármasikrei.

Olvasd el!

Ez aztán a szerelem! A 48 éves Sarah Paulson és 80 éves barátnője a párizsi divathéten romantikáztak

Sarah Paulson és Holland Taylor le se tagadhatnák, hogy mennyire odavannak még mindig egymásért!

Facebook
Twitter
Pinterest
Az építészet és design világa folyamatosan változik és megújul, ugyanakkor sokszor visszatér a múlt jól bevált, nosztalgikus elemeihez.

Az előző évek talán legmeghatározóbb irányzatai a fenntarthatóságra való törekvés, a minimalista, modern megoldások és a természetes anyagok térhódítása voltak, a pandémia pedig még több új igényt és megfejtést hozott. Az alábbiakban öt olyan trendet vettünk sorra, amik 2021-ben igencsak népszerűek voltak.

Nappali és dolgozószoba egyben, avagy a posztcovid mindennapok

A pandémiával járó be- és összezártság miatt jelentősen megnőtt az igény a nagyobb, tágas terekre, ahol nem érezzük magunkat „kalitkában”. Ugyanilyen fontos lett, hogy legyen egy kis személyes terünk – hiszen még szeretteink, családtagjaink körében is kell néha egy kis magány –, ezért közkedveltek lettek az olyan, függönyökhöz, tolóajtókhoz és térelválasztókhoz hasonló praktikus megoldások, amik segítségével akár napközben is alakíthatunk a lakásunkon.

A járványhelyzet másik újdonsága az otthoni munkarend széleskörű elterjedése volt, amihez kényelmes, ugyanakkor inspiratív környezetre volt szükségünk, ami lehetővé teszi az egész napos munkavégzést: ennek következtében felértékelődött az olyan bútorok szerepe is, amik pihenéshez és munkához egyaránt alkalmasak.

Kép
forrás: PR

A fém és az üveg visszatérése

Az évben a korábbinál több üvegfalat és szabadon hagyott acélelemet láthattunk az épületeknél, de ezúttal nem feltétlen modern, irodaház-stílusban, sokkal inkább avítt, retro köntösben. Ezek az indusztriális alapanyagok bármely épületnek egyszerű, mégis figyelemfelkeltő külsőt kölcsönöznek, így nem csoda, hogy idén előszeretettel használták őket. Ugyancsak divat lett a bővítéseket, hozzáépítéseket látványosan elkülöníteni az épületek többi részétől, amit szintén fém és üveg használatával, kombinációjával értek el.

Kép
forrás: PR

Soha nem értékeltük ennyire a természetes fényt

Az elmúlt években a kutatók egyre erősebben hangsúlyozták a napfény élelemhez, vízhez, levegőhöz hasonló szerepét egészségünk megőrzésében és a jó közérzet fenntartásában, ezt a felismerést pedig a pandémia kirobbanása csak még egyértelműbbé tette. Ezért nem meglepő, hogy a napfény maximális „kihasználása” érdekében 2021-ben a magas, széles ablakok és a nagy üvegfelületek hódítottak teret, de a helyiségek fényhez illeszkedő elrendezése és különböző fényterelő technikák alkalmazása is fókuszba kerültek.

Kép
forrás: PR

Fenntarthatóság

A koronavírus talán kissé háttérbe szorította a közbeszédben a környezettudatosság témáját, de a fenntarthatóság még sosem volt ilyen fontos, mint 2021-ben. Otthonunk tervezésénél, építésénél és berendezésénél szinte nincs olyan részlet, aminek ne lenne ökotudatos alternatívája. Az olyan közismert megoldások alkalmazása mellett, mint a napelem, napkollektor, korszerű hőszigetelés, hőszivattyú, LED-világítás, inverteres klíma vagy okostégla, a kisebb lépéseknél, döntéseknél is gondolhatunk a Földre: a természetes fény és szellőzés minél jobb kihasználása, a felesleges, nem fenntartható anyagból készült dekorelemek elhagyása, a világos, napfényt és hőt visszaverő homlokzati festék használata mind olyan apróságnak tűnő döntések, amik hozzájárulhatnak otthonunk „zöldítéséhez”.

Vissza a természethez!

Talán a fenntarthatóság, talán a letisztult design miatt, de visszatértek a fához, bambuszhoz, kőhöz vagy pamuthoz hasonló természetes alapanyagok, a belső és a külső felületeknél egyaránt. Egyre több példát láthatunk arra is, hogy a külvilág része lesz az otthonnak, és egyes elemei jól láthatóan megjelennek a belső terekben: népszerűbbek lettek például az olyan, természetet megidéző színek, mint a fűzöld, az égszínkék és a napsárga, de a beltéri, a homlokzati és tetőkertek is reneszánszukat élik.

Ha érdekel az építészet és a design, és kíváncsi vagy a legfrissebb trendekre, kövesd a VELUX Build for Life konferenciát november 15-e és 17-e közt! A fesztiválon elismert nemzetközi szakértőktől tudhatod meg, miként tudsz sokoldalú, fenntartható, a saját igényeidre szabott életteret kialakítani 2021-ben. A Build for Life otthont ad a 9. VELUX Daylight Szimpóziumnak is, ahol kutatók és építészek beszélnek majd a napfény fontosságáról.

Az ingyenes konferenciára az alábbi weboldalon tudsz regisztrálni.

Ezt is látnod kell!

Galéria / 9 kép

7 fotón a lakberendezési trend, ami felváltotta a szürke falakat és bútorokat

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

Napi horoszkóp február 4.: a Kosok izgalmas kalandban próbálhatják ki magukat, a Rákok rástresszelnek egy bizonyos helyzetre

A csillagok hétvégére is tartogatnak izgalmakat, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

Van, aki egyenesen felismerhetetlen: 7 híres ember, aki nem bírt leállni a plasztikával

Ezek a sztárok gyönyörűek voltak és idős korukban is azok lettek volna, ha nem válnak a plasztika rabjává.

Kép

Júlia, Iluska, Margarita: kik az irodalom emlékezetes szerelmespárjai?

Közeledik a Valentin nap, ennek ürügyén sorozatunkban valós és fiktív szerelmespárokat veszünk górcső alá. Az Évamagazin.hu cikke.

Kép

Kellemetlen! Az ok, amiért Madonna lányát nem engedték be Marc Jacobs bemutatójára

Úgy tűnik, hogy a divathét szabályai alól Madonna lánya sem kivétel.

A kereséshez kezdj el gépelni!