Sajtkrémes málnahab diós kekszágyon

Lépő Annamari
Joy.hu

Ha nincs kedved vasárnapi desszerttel szöszölni vagy épp időd híján vagy, mint ahogy most én is, ajánlom tesztelésre a következő receptet. A sajkrémes málnahab a diós zabkeksszel összeérve olyan isteni finom ízvilágot eredményez, hogy nincs az a több órás sütés-főzés, ami ezt képes volna egy lazulós vasárnap überelni.

Olyan szívesen mondanám, hogy ember tervez, Isten végez, minden csupán akarat kérdése! Csakhogy mióta gyerekeim vannak, sokkal inkább gondolom, hogy ők azok, akik végeznek, a Jóisten eközben fejét csóválva nézi a családi bénázásainkat, a tucat védőangyalunk pedig esélyesen redbullon és gyorsítószereken él az általunk diktált tempó miatt.

Tegnap a két Kiskorúval kora reggel útnak indultam és mindent beszereztem, ami ahhoz szükséges, hogy jövő héten is jópofa finomságokkal kápráztassam el a családom és persze benneteket: vettem friss citromfüvet, mentacsokrot, több mint két kiló eper, málnát, két tonna érett avokádót és egy halom virágot.



Két órával később már a gyermekorvosi ügyeleten, később a sürgősségin ültem a Kisebbikkel, aki belázasodott és nem tudott lábra állni. Ezúton is köszönöm a Heim Pál radiológiáján ügyeletes dokker néni jófejségét és türelmét, aki nem kapott gutaütést, amiért huszonöt percen keresztül hallgatta a Padlás c. színdarab fináléjának végtelenített verzióját: szopránt énekeltem hatalmas átéléssel, a gyerekem ütemre morgott, doboltunk is hozzá, máskülönben jött az ordítás, a sírás és a földön fetrengés. Szóval egy ilyen hétvégén életmentő lehet ez a desszert, nagyon gyorsan megvan, vendégvárónak sem utolsó és mindenki legalább egy fokkal jobban érzi magát tőle. :)

Recept
Elkészítési idő: 30 perc
4 személyre
Sajtkrémes málnahab diós kekszágyon
Hozzávalók
  • 1 cs Győri Édes Zabfalatok (Tészta)
  • 3 ek teavaj (Tészta)
  • 2 doboz Philadelphia krémsajt (Krém)
  • 2 dl tejszín (Krém)
  • 4 db lapzselatin (Krém)
  • 6 ek nádcukor (Krém)
  • 0,5 db citrom leve (Krém)
  • 20 dkg málna (Krém)
  • 5 dkg dió (Tészta)

Négy kicsi formát, egyenként 6 cm átmérőjűt használtam. Ha nincs fémformád, szerezz be 3 dl-es papírpoharakat, vágd le az aljukat és használd a megmaradt karimákat mini tortagyűrűknek, olcsó és szuper megoldás lehet.

1. lépés
Kekszet a dióval zacskóba teszem, klopfolóval apró darabokra zúzom, teavajat mikróban felolvasztom, összekeverem a száraz hozzávalókkal. Formák aljába belenyomkodom a pépet, hűtőbe teszem dermedni csöppet.
2. lépés
Zselatinlapokat langyos vízbe áztatom, 6-7 perc múlva kicsavarom és a biztonság kedvéért serpenyőrben a legkisebb lángon folyékony állagúra melegítem, majd kevergetve hagyom kicsit visszahűlni.

3. lépés
Málnát botmixerrel pépesítem, összekeverem a sajtkrémmel, cukorral, citrom levével. A kész masszához öntöm a már kihűlt, de még folyékony állagú zselatint. A tejszínt kemény habbá verem, óvatos mozdulattal a sajtkrémes-málnás masszához keverem és a formákba kanalazom. Pár órára hűtőbe teszem érni kicsit és amikor már összeállt, határozott mozdulattal éles késsel a forma körül belül körbevágom. Pár szem friss gyümölccsel, esetleg mentalevéllel díszítem.