Baba vagy karrier? Ennyi idősen vállaljuk be átlagosan az első gyermeket

Europress
Joy.hu

Egy amerikai felmérés szerint egyre később vállaljuk be az első babát, azonban utána igen csak megjön a kedvünk a további utódokhoz!

Az említett kutatás 2014-es adatai alapján, manapság átlagosan 26,3 évesen szülünk, ami azért is érdekes, mivel 2000-ben 24,9 volt ez az életkor. Ebből a szempontból tehát évről évre kitolódik ez a szám, hiszen gondoljunk csak az 1970-es évekre: akkoriban 20-21 éves korukban szültek a lányok, ez számított átlagosnak. Összefoglalva azt mondhatjuk: a 30 éves kor felett gyermeket vállaló nők száma 30%-al, míg a 35 éves kor felett babázók száma 23%-al lett magasabb az utóbbi pár évben. Ez összefüggésben áll azzal, hogy egyre több nő szeretné megvalósítani karriercéljait még az első gyerek előtt, ezért vár ennyit a teherbe eséssel.

Hogy mi az ideális kor, azt természetesen nem ezek az adatok mondják meg, azonban az is tény, hogy a kutatás szerint a mai nők hamarabb vállalják be a 2. és 3. bébit, mint mondjuk 10-15 évvel ezelőtt. 2014-ben a 2. baba átlagosan 2,4 évvel jött az első után, míg 2000-ben ez a szám 3 volt!

Mit szólsz ezekhez az adatokhoz?

Olvasd el ezt is!
9 kérdés, amit tegyél fel a párodnak gyerekvállalás előtt