Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Több millió állat megmentése - 35 éves a PETA

Facebook
Twitter
Pinterest

A PETA (People for The Ethical Treatment of Animals) 35 évvel ezelőtt 2 taggal indult , ma a világ legerősebb állatvédelmi szervezete, világszerte több mint 3 millió taggal. A PETA-t sokan vádolják radikalizmussal és elképesztően sokkoló kampányai is megosztják az embereket, de ha ők nem lennének, más lenne ma a világ….


Az Állatok Világnapja alkalmából adózzunk most tisztelettel a PETA-nak, az embereknek, akik az állatvédelemre tették fel az életüket és akik nélkül talán a NASA ma még mindig elektródákat ültetne majmok testébe és a General Motors még mindig élő állatokkal végezne törésteszteket. És hogy milyen eredményeket ért el a PETA? Végtelen lenne a felsorolás, hogy az elmúlt 35 évben mennyicsatát nyertek meg az állatok védelmében. A teljesség igénye nélkül álljon itt pár eset, melyek igazi mérföldkövek voltak az egész világon.


80-as évek


Az első titkos PETA nyomozás egy laboratóriumot vett célba, ahol majomkísérletek folytak. A nyomozás eredményeként megtörtén az Egyesült Államok legelső rendőri intézkedése egy állatkísérleteket végző laboratórium ellen, sőt ennek köszönhetően született meg a legelső ítélet is állatkínzás ügyben.


Kép

Hihetetlen, de igaz: a PETA érte el, hogy az Egyesült Államok hadserege a fedett lőteres gyakorlatokon ne használhasson élő állatokat, kutyákat, macskákat és egyéb gyorsan mozgó “célpontokat”.


Kép

Szintén óriási vihart kavart annak aTexasi vágóhídnak a felszámolása, ahová közel 30 000 lovat szállítottak kamionokkal és hagyták őket szenvedni a fagyos földeken élelem és fedél nélkül.


Kép

90-es évek


A Las Vegasban nagy sikerrel futó Bobby Berosini orángutáng showjának színfalak mögötti fotói sokkolták az embereket és a hatóságokat is. Az állatokat elkobozták, a show-t betiltották. Ez volt az első szórakoztatóiparra mért "PETA-csapás".



A PETA nyomására a NASA kiszállt a francia-orosz-amerikai Bion kisérletsorozatból, melyben a majmok testébe elektródákat ültettek és kényszerzubbonyban felküldték őket az űrbe hogytanulmányozhassákaz életfunkcióikat szélsőséges körülmények között.


Kép

Bizonyára arról is kevés ember tud, hogy a General Motors az autók töréstesztjeihez élő sertéseket és görényeket használt 20 évvel ezelőtt. A PETA kampányának köszönhető, hogy az autóiparban a világon mindenhol betiltották az élő állatos teszteket.



A PETA a szaporítókat is célba vette. Az USA-ban hihetetlen megdöbbenést váltott ki a Nielsen Farm leleplezése, ahol sokkoló körülmények között szaporították a fajtatiszta kutyákat. A szervezet kitartó munkájának köszönhetően felszámolták a telepet. Vigyázat, felkavaró videó:


A PETA és szépségipar


A PETA a divat- és szépségiparra is óriási hatással volt. Sokkoló kampányainak köszönhetően több mint 900 gyártó szüntette be a valódi szőrme gyártást és értékesítést. Calvin Klein volt az első, mivel a szervezet aktivistái elfoglalták a székhelyüket és olyan negatív kampányt indítottak a cég ellen, hogy tulajdonképpen nem volt más választásuk. Ezek után Ralph Lauren az összes szőrméjét leszedette a polcokról és mongol menekülteknek ajánlotta fel.



A GAP Ind, J.Crew, Liz Claiborne és több nagy divatmárka szüntette be a kínai és indiai bőrtermék gyártását, miután a PETA leleplezte a gyártás döbbenetes körülményeit.


Kép

Az állatok érdekében elért legnagyobb győzelem az volt, amikor a PETA bizonyítékokat szerzett arra, hogy egy Európai Uniós tesztprogramban indokolatlanul dupla tesztelések folynak állatokon. Ezzel a PETA 4,5 millió (!!!) állatot mentett meg.


Kép

PepsiCo, McDonald, a Burger King, a Capital One, az AT & T, a Honda, a PUMA, Keds, a Pfizer, a Volkswagen és a Hershey is befejezte majmok és más nagyemlősők szerepeltetését reklámfilmjeikben, miután a PETA kampányában rámutatott arra, hogy ezek az állatok nem akarnak szerepelni, nekik egy forgatás stresszes, félelmetes és megerőltető.


Miután a PETA bemutatta feltáró videóját az egzotikus állatbőrökből készült termékek horrorisztikus gyártási folyamatáról a H&M volt az első aki beszüntette ezeknek a termékeknek a gyártását és forgalmazását. Nemsokára ezek a márkák is követték őket: PUMA, L Brands, Adidas, Overstock.com, Nike, Cole Haan, Arcadia Group, Adolfo Domínguez, Mango.



A történelem legnagyobb egzotikus állat csempészetét is a PETA buktatta le, több mint 26 000 (!!!) állatot mentettek meg és ezzel együtt el is indították kampányukat a legnagyobb kisállat kereskedők (pet store) ellen (Petco, Petsmart) hogy ne áruljanak élő állatot. Az egzotikus állatok 72%-a (!!!) meghal, még azelőtt, hogy a kereskedésbe kerülne.


" width=

2010- napjainking


A világ legnagyobb légitársaságai (Air China, China Eastern Arilines, China Southern Airlines, El Al Airlines, Hainan Airlines, Philippine Airlines, TAM, United Airlined, US Airwaiys, Vietnam Airlines és sokan mások) nem szállítanak többet majmokat és egyéb állatokat laboratóriumok és kutatóbázisok részére.


Kép

A vezető multicégek után a világ legnagyobb reklámügynökségei (McCann Erickson, BBDO, J.Walter Thompson Worldwide, Grey Global Group) a PETA kampányának köszönhetően nem szerepeltet több majmot a reklámfilmjeikben. Ismét egy sokkolókampányfilm:


A PETA India, PETA U.S és U.K helyi szervezetei elérték, hogy Indiában betiltották a kozmetikai szerek tesztelését állatokon valamint az állati kísérletekkel gyártott kozmetikumok forgalmazását.


Több mint 110 vállalat, köztük a H & M , Calvin Klein és Tommy Hilfiger, leállt az angóra termékek értékesítésével, miutan a PETA felvételeket készített arról, milyen kegyetlen és brutális módon bánnak az angóra nyulakkal. Az Inditex, a világ legnagyobb ruházati kiskereskedője az üzletekből kikerült 20000 angóra pulóvert szíriai menekülteknek ajándékozta.



A PETA évtizedes nyomásának köszönhetően az Egyesült Államok cirkusz óriásai -Ringling Bros., Barnum & Bailey Circus- bejelentették, hogy 2018-tól beszünetetik az elefántos cirkuszi számokat, miután a PETA megdöbbentő felvételeket készített a cirkuszi elefántok tréningezéséről.


A napokban tartott nagy PETA gálán ünnepelték a szervezet 35. születésnapját, ahol rengeteg híresség is részt vett. A beszámolót és a vörös szőnyeg fotókat itt nézheted meg >> LINK


A PETA tovább folytatja harcát a mindennapi állatvédelemben, eljuttatnak az emberekhez olyan megdöbbentő eseteket, melyekről soha nem is hallanánk. A harcot viszont csak velünk együtt tudják megvívni. Támogasd Te is a PETA-t, ezen a linken tudsz regisztrálni, ha a PETA tagja szeretnél lenni és közvetlenül tudsz adományozni >> LINK


Forrás: peta.org



Az állatok szeretetét és védelmét tanítani kell gyermekeinken és nem lehet elég korán elkezdeni. Demény új könyve és Gazdisodó társasjátéka felnőttnek és gyermeknek egyaránt szórakoztató, szívmelengető és nagyon tanulságos. Már előrendelhető DEDIKÁLVA csak itt >>> LINK

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

Egy szelet Olaszország a GOBUDA Mall-ban

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Kép

Heti AKCIÓ! Parfümök, amiket most extra olcsón szerezhetsz be: ezek jelenleg a TikTok legnagyobb kedvencei

Hoztunk pár olyan parfümöt a Notino akciói közül, ami nagyon jó alapkelléke lehet a tavaszi megújulásnak.

Kép

4 csillagjegy, aki április 23-án lezár egy 14 éve tartó rossz időszakot: a boldogság végre megérkezik az életükbe!

Kétség kívül ránk járt a rúd az elmúlt években. Szinte mindig megtaláltak minket a rosszabbnál rosszabb dolgok, így nem meglepő, hogy idén már kevesen hittek abban, hogy jöhet még jobb időszak.

Kép

Vilmos 3 hétig őrzött egy óriási titkot Katalin előtt: rettegett, hogy bajba kerül

Vilmos herceg sokáig titkolt egy bizonyos dolgot Katalin előtt. Erről azonban ma már őszintén mer beszélni...

Kép

Sztárok, akiknek nembináris, gendersemleges vagy transznemű gyermeke van

Az alábbi hírességek támogatják gyermeküket és kiállnak az elfogadás mellett.

Kép

A születési időd felfedi, ki az őrangyalod: ebben segít téged életed során

Mindenkinek van őrangyala, még ha nem is látjuk, a nehéz időszakokban mellettünk áll. De hogy ki is a tiéd és miben segít téged igazán, az az alábbiakban kiderül!