A kutyanevelés 7 legnagyobb tévhite

B. Krisztina B. Krisztina
Facebook
Viber
Twitter
Google+
Pinterest
Előfizetek

A kutyanevelés egy olyan téma, mint a politika vagy a gyereknevelés- mindenki ért hozzá egy kicsit. Ahogy Gazdi leszel, azonnal megkapod a jó tanácsokat "tapasztalt" kutyásoktól. Szinte biztos, hogy az alábbi 7 pontból valamelyikkel (vagy mindegyikkel) már Te is találkoztál.Nagyon hasznos 7 pont következik, minden Gazdinak kötelező olvasmány:

Kép

1. Bosszúbólszedi szét a lakást, mert otthon hagytam egyedül. A kutyák a jelenben élnek és képtelenek fondorlatos terveket kieszelni, tervezni. Amikor egyedül maradnak és rombolnak, az a saját állapotukra adott reakciójuk. Legjellemzőbb okai, hogy kutyánkban túlteng az energia és azt vezeti le, vagy nem rendezett a kapcsolat a gazdi és a kutya között és egyedülmaradási (szeparációs) stresszben szenved.

2. Ha belenyomom az orrát az ürülékbe, akkor megtanulja, hogy nem szabad bepiszkítani.Ha rajta kapjuk, hogy olyan helyen végzi el a dolgát, ahol nem szeretnénk, elég éreztetni vele a nemtetszésünket. Ha a baleset korábban történt, ugyanúgy, mint a rombolásnál, hiába folyamodunk különféle retorziókhoz, nem fogja tudni a kutyánk összekötni haragunkat és a tettet, még akkor sem, ha az orrát a végeredményhez nyomjuk.

3. Ha szétrág ezt-azt, amíg nem vagyok otthon, jól le kell szídni, aminthazaérek. Amikor a kutyánk boldogan elénk jön és mi rázúdítjuk az elénk táruló látvány miatt érzett dühünket, abból a kutyánk ezt érti : „Haragosan értél haza és velem kiabálsz, de nem tudom miért”.A kutyák csak az épp elvégzett, zajló eseményt tudják összekötni a reakciónkkal. Amikor leszidod, kiabálsz, fülét-farkát behúzza – Te pedig azt hiszed érti, hogy miért van leszídva. Ez azonban csak a valós idejű reakciója a dühünkre. Nem képesek összekötni korábbi tetteiket a dühünkkel!

4. Nem kell sétáltatnom a kutyámat, mert pelusra végzi el a dolgát.A kutyáknak a séta nem csak az ürítésről szól. Attól függetlenül, hogy mennyi idős, milyen méretű, szüksége van a napi sétára. Nekik a séta az egyik legtermészetesebb állapotuk, szaglásznak, információkat gyűjtenek, találkozhatnak a fajtatársaikkal és a séta közben őket érő ingerek szellemileg is lefárasztják őket.

Kép

5. Nem kell sétáltatnom a kutyámat, mert van nagy kert ahol rohangálhat. Persze..de a kertben nincsenek új szagok, új ingerek, nem találkozhat a többi kutyával, nem ismerheti meg a tágabb világot. Így antiszociálissá válhat, a le nem vezette energiái miatt ugatós, esetleg harapós lesz. A kertben tartott kutyákat is ajánlatos hetente legalább kétszer-háromszor elvinni sétálni.

6. Egyszer jól meg kell verni és akkor tudni fogja ki a főnök. Akkor tudunk jó gazdik lenni,ha folyamatosan éreztetjük kutyánkkal, hogy ránk bízhatja magát, biztonságban van mellettünk. Ha ezt elérjük, egyáltalán nincs szükség erőszakra. A veréssel csak azt érjük el, hogy lesz a kutyánkban egy folyamatos félelem irányunkban és ha emelett nem viselkedünk vezetőként, akkor folyamatos félelemben és bizonytalanságban tartjuk a kutyánkat, ami mentálisan és fizikailag is megviseli őt.

A cikk szerzője Győrfi Henriett, okleveles kutyatréner.
A cikk szerzője Győrfi Henriett, okleveles kutyatréner.

7. Szökik a kutyám, veszek mellé egy másikat, hogy legyen társa. Az "új" kutya nem fogja megoldani a "régi" viselkedési problémáját, sőt valószínűbb, hogy ő is felveszi a szökőskutya „rossz” szokását. Egy viselkedési problémának, mindig oka van, azt kell megszüntetünk, akár szakember segítségét kérve és, ha szeretnénk még egy kutyát a családba, akkor csak ezután vigyük haza.

Szakértő partnereink: kutyatréning.hu Dog Garden kutyapanzió


Élményt ajándékba! 5 tipp, ha nem "sima" bolti ajándékkal rukkolnál elő

Ha emlékezetes ajándékkal szeretnéd meglepni a rokonokat idén, nekünk van pár tippünk!

A csillagjegyed elárulja: ez volt a legnagyobb lecke, amit 2017-ben megtanultál a szerelemről

A horoszkópod szerint ez volt az a tanulság, amit meg kellett tapasztalnod idén a szerelemben.

Idén sokan lettek szerelmesek: ők a 2017-es év legmeglepőbb új sztárpárjai

Fel sem tűnt eddig, hogy ilyen sok sztárpár született idén!

Napi horoszkóp december 18.: a Szüzek váratlan helyzetbe kerülnek, a Halak komoly kérdésben formálnak véleményt

A hét első napján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Így éld túl a karácsonyi ünnepeket szingliként

Attól, hogy most épp egyedül vagy, nem kell, hogy magányos is legyél!

Napi horoszkóp december 17.: a Kosok elégedettek a jelenlegi helyzetükkel, a Mérlegeknek a mai a szerencsenapjuk

A hét utolsó napján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét üzentek!

Sosem késő vagy legalábbis jó sokáig nem! 14 nő Hollywoodból, aki 45 fölött lett anya

Halle Berry, Marcia Cross, sőt Sandra Bullock sem siette el a gyerekvállalást.

Babát vár a Victoria's Secret csodaszép angyala, Candice Swanepoel

Gyönyörű fotóval jelentette be az örömhírt!

6 szokás, amivel minden évben meg tudom előzni, hogy felszaladjon rám pár kiló az ünnepek alatt

Csengőszó, meghittség, ellenállhatatlan mézeskalács-illat – kinek van kedve ilyenkor a fitnesz-szempontokra gondolni? Nos nekem sincs, ezért olyan egészséges karácsonyi szokásokat vezettem be, amelyeken gondolkodnom sem kell. És évről évre működik! Figyeljetek!

Példakép! Selena Gomez vesedonorja a vörös szőnyegen vállalta a műtéti hegét

Az egész világ sokkolódott szeptemberben, amikor elterjedt a sajtóban a hír: Selena Gomez életmentő szervátültetésen esett át.

Napi horoszkóp december 16.: a Bikák nagy meglepetésre számíthatnak, a Vízöntők megtalálják a helyes utat

Hétvégére is izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Ti mivel töltitek az utolsó hetet karácsony előtt?

Nekem még javában zajlik a munka, hiszen a szépségnapra érkező hölgyek nagyon szeretik a karácsonyi időszakot a Szalonban. Csattognak az ollók, villannak a vakuk, és persze sorra kerülnek elő a szebbnél szebb ruhák a szépüléshez, megújuláshoz. De kell egy kis nyugi is a nyüzsgés mellé, el is árulom nektek, én mivel lazítok egy kicsit!

Dobó Kata 40 felett is lepipálja a fiatal csajokat! Nekünk elmesélte, mit tesz a külsejéért

Dobó Kata évtizedek óta ott van a legnépszerűbb hazai színésznők között, és a mai napig fantasztikusan néz ki. A TV2 Korhatáros szerelem című új magyar sorozatában Kata egy egészen új oldaláról mutatkozik be, ám a hétköznapokban anyukaként is meg kell állnia a helyét. De jut ideje saját magára is: a Joy.hu sorozatában erről mesélt a csinos színésznő.

Azta! Itt van Christian Louboutin Star Wars-kollekciója!

Hatalmas ereklyék lehetnek egy igazi gyűjtő számára ezek a cipők.

A kereséshez kezdj el gépelni!