Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Miért csökken rohamosan a goldik élettartama?

Facebook
Twitter
Pinterest

Tudósok keresik a választ arra, hogy miért csökken rohamosütemben a világ egyik legnépszerűbb fajtájának, a golden retrievernekaz átlag életkora és miért a rák az egyik leggyakoribb betegség és halálozási ok a fajtánál.

A colorádiói székhelyű Morris Animal Foundation 2012-ben elkezdett egy "lifetime" (élethossz) kutatássorozatot 3000 fajtatiszta golden retriever bevonásával. A kutatás büdzséje 25 millió (!!!) amerikai dollár.A kutyák tanulmányozása egészen életük végig tart majd, így a kutatás eredményére még éveket kell várni. Elsősorban az egészségügyi értékeket és a kutya tartási körülményeit vizsgálják, abban reménykednek, hogy valamilyen kulcsfontosságú tényezőre, vagy összefüggésre derül fény. A gazdik segítségével folyamatosan ellenőrzik a kutyák vérnyomását, táplálkozását, testhőjük változását, energiaszintüket, alvási szokásaikat.Évente vér-, szőr- és körömmintákat vesznek, és elemzik őket, abban bízva, hogy bármilyen összefüggést, logikus következtetést találnak, illetve korai figyelmeztető jeleket a rák kialakulására.

Amikor Dr. David Haworth, az alapítvány elnök-vezérigazgatója 1972-ben végzett az egyetemen, a golden retrievereksok esetben a 17 éves kort is megélték. Ma a fajta átlag életkora 9-10 év. Ez a drasztikus csökkenés valóban okot ad az aggodalomra.

A Golden retrieverek halálát legtöbbször lymphoma, leukémia vagy csontrák okozza, sokkal nagyobb arányban mint bármely más kutyafajtánál. A kutatás 2012-es kezdése óta a vizsgált kutyák közül már hét kutyustvesztettek el rák miatt!

A korai eredmények szerint a vizsgált kutyák 33%-a 1-5 éves koruk között bőrbetegségben vagy fülgyulladásban, 17% gyomor- és bélrendszeri betegségben, 11% pedig húgyúti betegségben szenved.

A kutatás elsődleges célja, hogy rájöjjenek arra, mitől lesznek ilyen betegek ezek a kutyák, mennyiben befolyásolja állapotukat a környezet, a táplálkozás, vagy egyszerűen a túltenyésztesnek, belterjes tenyésztésnek lett áldozata az egyik legnépszerűbb fajta. Bármi is lesz az eredmény, a kutatók azon dolgoznak, hogy"lábra állítsák" ezt a gyengéldekő fajtát. Sok sikert és kitartást nekik!

Forrás: Dailymail

GOLDI AUTÓS MATRICÁÉRT KLIKK IDE

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Kép

3 csillagjegy, akinek negatív hatással lesz az életére az áprilisi telihold

Ezek a csillagjegyek nem fognak örülni az áprilisi teliholdnak!

Kép

Így nézett volna ki a Trónok harca Disney-meseként

Ha van valami, ami távolabb áll George R. R. Martin regényeitől és azok feldolgozásától, akkor az a rajzfilmes műfaj.

Kép

Sztárok, akik nyilvánosan estek egymás torkának, erről pedig videó is készült

Hiába a siker, a sok pénz vagy éppen a rajongók imádata, a sztárok olykor-olykor vannak olyan nárcisztikus természetűek, hogy képesek élőadásban neki menni egy másik híres embernek.

Kép

Egy hétig követtem Katalin hercegné diétáját: sokkal nehezebb volt, mint gondoltam

Katalin hercegné étrendje nem való mindenkinek, csak akkor próbáld ki, ha nagyon elhivatott vagy!

Kép

5 szokás, ami jelentősen növeli a szívroham kockázatát: nem csak a dohányzás káros

Szomorú, de az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt az 50 év alattiaknál jelentkező szívroham. Ez pedig olyan jellegű, egyértelműen káros szokásokra vezethető vissza, mint a dohányzás vagy éppen az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód. De nézzük is, pontosan melyek ezek, és hogyan tudod megelőzni a súlyos szívbetegségek kialakulását.