Karamellás-pörkölt törökmogyorós trüffeltorta, amit mindenképp ki kell próbálnod!

Joy.hu

Szeretnél egy mutatós és issssteni finom tortát összedobni, de nincs sok időd és energiád rá? Ebben az esetben ez a recept neked szól! És ha valamilyen hiba folytán a képek és recept még mindig nem győztek meg, gyere el jövő szombaton a Hűvösvölgyi Gyermekotthonban megrendezésre kerülő 3. Kuckónapra, ahol egy kis szerencsével akár meg is kóstolhatod!

Ezt a receptet azért imádom nagyon, mert pofonegyszerű a tortát elkészíteni, a csokinak és a karamellnek hála elképesztően látványos darab, mindenki imádja és ami talán a legfontosabb tulajdonsága, hogy nyáron is bátran megsüthető, mert a trüffel masszívsága miatt nem egy olvadós darab.

Annyira brutál jó és tesztelt recept, hogy még az eddig sikeresnek mondható diétámon is elbuktam miatta, olyan mennyei finom illata van a trüffelkrémnek és a karamellszósznak hála!

Nem mellékesen viszek egyet április 16-án a Hűvösvölgyi Gyermekotthonba is, ahol országos méretű, adománygyűjtő akciót szervezünk – a Kuckó program önkéntesei – a Dévaványai Gyermekotthon megsegítésére. Mindenféle jópofa programmal várunk benneteket szeretettel, az esemény gyerek-, kutya- és mindenbarát, szóval hozhatjátok a családot és kedvenceiteket is. És ha a tombolán a te számod kerül kisorsolásra, ilyen csak kétszer ekkora trüffeltorta szerencsés nyertese leszel. :) Az eseményről részletes információt a következő linket találsz:
Az esemény Facebook oldala

Gyere te is, mert adni jó!

Recept
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
6 személyre
Karamellás-pörkölt törökmogyorós trüffeltorta
Hozzávalók
  • 3 tábla Tibi étcsokoládé (Trüffelkrém)
  • 3 dl tejszín (Trüffelkrém)
  • 8 dkg teavaj (Tészta)
  • 5 dkg holland kakaópor (Tészta)
  • 8 dkg nádcukor (Tészta)
  • 2 db L-es méretű tojás (Tészta)
  • 5 dkg búzaliszt (Tészta)
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna (Tészta)
  • 1 csipet só (Tészta)
  • 6 dkg kristálycukor (Karamell)
  • 1 evőkanál víz (Karamell)
  • 40 ml habtejszín (Karamell)
  • 2 dkg teavaj (Karamell)
  • 1 csipet só (Karamell)

12 cm átmérőjű formát használtam, ezért mindenképp figyelj arra, hogy ha nagyobb tortát készítenél, arányosan növeld a torta összetevőinak mennyiségét. A leírás még véletlenül se ijesszen el, több időbe került megírni, mint magát a tortát összedobni. :)

1. lépés
Törökmogyorót sütőpapírral bélel tepsibe szórom és kb. 150 C fokon 8-10 perc alatt pörkölöm kicsit. Amikor kihűlt, markomba veszem, összedörzsölöm őket egymással, így a héja meglazul kicsit, amit lehet, leveszek róla. A magokat kicsit darabokra zúzom.
2. lépés
Tésztához a vajat felolvasztom, belekeverem a kakaóport. Tojást habosra keverem a cukorral. Beleöntöm a vajas kakaót, majd beleszitálom a száraz hozzávalókat és alaposan elkeverem. Nagyon masszív és sötét massza lesz belőle. Tortaforma alját kibélelem sütőpapírral, karimát kivajazom és lisztezem, beleöntö a masszát és 180 C fokon megsütöm. Forma nagyságától és magasságától változó a sütési ideje, de tűpróbával elronthatatlan. Amikor megvan, leveszem a gyűrűt és hagyom teljesen kihűlni és három részre vágom.

3. lépés
Közben a tejszínt kicsi lángon forrásig melegítem – ha már gyöngyözik, tökéletes – és a felkockázott csokikat beledobom, addig keverem, míg sűrű, homogén csokimassza nem lesz belőle.
4. lépés
Lapos edényben kis tűzön felmelegítem a cukrot a vízzel, majd nagyobb lángra váltva karamellizálom. Fontos az edény tartja a hőt, nyugodtan vedd le, amikor már világos barna, nehogy túlkaramellizáld. Ezután hozzáadom a többi hozzávalót, kis lángon összefőzöm.

5. lépés
A három egyforma részre vágott piskóta tetejét a tiszta formába teszem, középre helyezem el (nem lesz pont akkora, mint a forma, mert sütés közben minimálisan zsugorodik kicsit). Erre öntöm a trüffel 1/4-ét, jöhet a következő réteg tészta, amire rádobálom a pörkölt mogyoró darabokat, majd ráöntöm a karamell felét. Ha dermedt a karamell, ne pánikolj, elég kicsit melegíteni rajta és megint folyékony lesz. Jöhet ismét 1/4 trüffel, erre kerül az utolsó rész piskóta, tetejére folyatam az 1/4 trüffelkrém. Fagyasztóba teszem egy órára pihenni. Nem gond, ha ki-kifolyik a krém a piskótán kívülre, sőt, így lesz az igazi. A trüffelkrémet mindenképpen melegen használom és gyorsan, mert hamar dermed.
6. lépés
Utolsó lépésként kiveszem a fagyasztóból a tortát, határozott és egy mozdulattal kés segítségével körbevágom. leveszem a tortafoma karimáját, az utolsó adag trüffel krémet az oldalára kenem kenőkéssel vagy kanállal. Azért szeretem ezeket az eszközöket használni, mert így nem tökéletesen sima a torta oldala, hanem kicsit rusztikus lesz, ami kifejezetten jót tesz neki. Amikor megvagyok, a maradék karamellát is a tetejére öntöm.
Nézd meg a galériánkat - 3 kép
Karamellás-pörkölt törökmogyorós trüffeltorta