Párizsban kapott rangos díjat a magyar doktornő

Promóció

Múlt héten Párizsban Dr. Farkas Eszter átvehette a L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a tudományért nemzetközi díjat, amivel összesen 15 fiatal tehetséges kutatónőt tüntettek ki.

1998 óta a L’Oréal UNSECO A Nőkért és a tudományért program célja, hogy támogassa a kutatásokat a tudomány minden területén, és hogy kiaknázza az intelligenciát, kreativitást és szenvedélyt.

Az elmúlt 18 évben a program 92 kutatónőt díjazott és további 2 438 tehetséges nőt támogatott, akik kiemelkedő munkásságukkal azért dolgoznak, hogy a világot egy jobb hellyé tegyék.

Idén Dr. Farkas Eszter, a Szegedi Tudományegyetem agyi keringést kutató orvosa is a díjazottak között volt!

Eszter Szegeden szerzett diplomát, utána pedig a Gröningeni Egyetem PhD programjába kapcsolódott be, ahol 2001-ben szerzett tudományos okozatot Paul G.M. Luiten professzor irányítása mellett.

Ekkor került érdeklődésének középpontjába az agyi keringés kórélettani szerepének vizsgálata. Leírta az agyi keringés csökkenésének szerepét neurodegeneratív betegségek (pl. Alzheimer-kór), valamint az agyi fehérállomány károsodásának kialakulásában.

A tudományos munka mellett feltétlenül kiemelendő Eszter gyermekszeretete is, ezért nem csupán kutatóként, hanem családanyaként is példaként állítható pályatársai és a fiatalabb kollégák elé.


Gratulálunk a díjhoz!

Olvasd el ezt is!
A világ legkörnyezettudatosabb országa 108 ezer fát ültetett újszülött hercegük tiszteletére