Elárulom, miért csókolózunk csukott szemmel!

Lakatos Márk

Az első dolog, ami eszetekbe jut biztos az, hogy hát nyitott szemmel azért elég meredek lenne – kicsit ijesztő a másik arcába bámulni ilyen közelről, igaz? De van még más oka is ennek! ;)

A múltkor futottam bele egy cikkbe, amiben olyanok érdekességek szerepeltek, mint hogy

  • az emberek 2/3-a jobbra dönti a fejét, mikor csókolózik (Ti melyik irányba dőltök?)
  • már egy alkalom segít eldönteni, hogy megfelelő partnert válaszottunk-e (és itt nem csak a technikán múlik a dolog, de az ízeken is!)
  • a német nyelv legalább 30 csókot különböztet meg – nekünk pedig csak olyan szinonimák jutottak, mint a csőrözés, a nyelves puszi és a smárolás – itt az ideje, hogy újítsunk ezen a téren valami elegánsabbat! ;)
  • a csókolózás gyakorisága mutatja, hogy mennyire elégedettek az emberek a kapcsolatukkal (remélem, mindannyian sokat csókolóztok!!!)
  • a legtöbb ember jobban emlékszik az első csókjára, mint az első szexre
  • illetve, hogy felgyorsul tőle a szívverésünk, több oxigén jut az agyunkba és kitágul a pupillánk - ez utóbbit ugye ritkán vesszük észre, el is árulom, miért! ;)

Szóval, amire két tudós hölgy, Polly Dalton és Sandra Murphy vizsgált (látszik, hogy a nőket ez a téma jobban érdekli! ;), az az, hogy az agy egyszerűen alig tud másra fókuszálni, ha figyelünk valamit. Ebből is következik, hogy ha valaki szeretne a csókolózás élményére koncentrálni, be kell csuknia a szemét, ugye.

Úgy tesztelték le a dolgot, hogy az ujjakat stimulálták rezgéssel, miközben szemmel betűket kellett keresni egy táblán. Ebből kiderült, hogy minél inkább a keresésre fókuszáltak az alanyok, annál kevésbé érezték az ujjak vibrációját. Tehát ha igazán szeretnétek a párotokra és az érzésre figyelni, akkor szemeket lehunyni, nem is kérdés. És ha valaha gondolkodtatok ezen, most végre megvan a válasz, Drágáim!! ;)