Ezekről a pénzügyi témákról muszáj beszélni egy párkapcsolatban

Europress
Birta Brigi

Nem meglepő, de szakértők szerint a párkapcsolatokban a leggyakoribb vita ok a pénzkérdés. Hogy nálatok ne legyen belőle probléma, ezeket mindenképpen vitassátok meg:

Ki fizet a randikon

Az természetes, hogy az első pár randit a fiú állja, de ez nem várható el, ha már többéves kapcsolatról van szó. Szóval érdemes leülni megbeszélni, hogy például váltogatva fizessétek a vacsorákat!

Legyen-e közös megtakarításotok

Ha együtt tervezitek a jövőtöket, sarkalatos kérdésről van szó. Általánosságban elmondható, hogy onnantól kezdve váltanak közös kasszára a párok, hogy összeházasodnak, addig pedig mindenki külön kezeli a pénzügyeit. Ennek ellenére érdemes egy közös összeg gyűjtése is, amit nyaralásokra, a lakásban elromló dolgokra, nagyobb kiadásokra használtok fel. Itt merülhet fel az a kérdés is, hogy nyissatok-e közös számlát a meglévő sajátok mellé?

Olvasd el ezt is!
11 házassági tanács, amit tarts be, ha hosszú kapcsolatra vágysz

Mi legyen az utazásokkal?

Tiszta ügy, ha felesben fizetitek a nyaralásokat, de az jó ötlet, ha mondjuk a férfi állja a repülőjegyet és a költőpénzt, a nő pedig a szállást. Persze arról is fontos beszélni, hogy kinek milyen igényei vannak ezen a területen, és kompromisszumot kötni!

Ha már a lakásvásárlásnál tartotok

Amíg albérletben laktok, könnyen meg lehet egyezni arról, ki mekkora részt vállaljon belőle, de bonyolultabbá válik a dolog, ha mondjuk közös otthont terveztek. Hitelfelvételnél például az egyikőtök lesz kijelölve, másrészt nyilvánvalóan nem egyforma félretett pénzzel rendelkeztek. Lehetséges, hogy neked van lakásod, és neki nincs, vagy fordítva, tehát idejében el kell kezdeni beszélgetni a témáról.

Hogyan osszátok fel a mindennapi élet költségeit?

Ki fizesse a nagy bevásárlásokat? Mondjuk te álld a hét közbeni kisebb kiadásokat (amikor csak beugrasz a boltba tejért és fokrémért), a pasi pedig a hétvégi nagyobbakat? Ezeket már a kezdet kezdetén vegyétek át, hogy később ne legyenek súrlódások!

Olvasd el ezt is!
4 dolog, amit a boldog párok másképp csinálnak