Szerelemre hangolódva – vágyfokozó vacsora

Europress
Joy.hu

Néha nem árt a mindennapokban is feltüzelni egy kicsit a hangulatot a szerelmesek között. Most mutatunk egy szuper receptet az afrodiziákumok jegyében.

Babiczky-Pfliegel Dóra és Légrádi Ildikó közös főzőtanfolyamán ismerkedtem meg ezzel a mennyei recepttel, ami bár elsőre igen bonyolultnak tűnt, mindenki megnyugtatására mondom, hogy roppant egyszerű volt elkészíteni. Próbáld ki te is!

Keleti karfiolkrémleves chilis karfiol rózsa- és garnélanyárssal

Hozzávalók 4 főre: 1,5 kg karfiol (fél kg-ból készül a levesbetét), 2 db újhagyma fehér része (zöldjéből lehet dísz a levesbe), 4 gerezd fokhagyma, 2 ek kókuszzsír/vaj, 1 fél mokkáskanál szecsuáni bors kés oldalával megtörve teatojásban, 3 ek garam masala fűszerkeverék, só, bors, víz – 2 ujjnyival a karfiolok felett, 3 dl kókusztejszín, 2 ek agavé szirup/méz, 1 ek mustár

A karfiolt rózsáira szedjük, 1 kg-nyit a karikára vágott újhagymával és fokhagymával megfuttatunk zsiradékon, majd megszórjuk a curryvel, borssal és megsózzuk. Felöntjük annyi folyadékkal, ami 2 ujjnyival ellepi, a teatojást a szecsuáni borssal belelógatjuk és lassú tűzön puhára főzzük a karfiolokat, a kókusztejszínnel dúsítjuk, a mézzel édesítjük, a mustárral savanyítjuk, majd sózzuk, ha a folyadék nagyon elpárolgott, pótoljuk. Az egészet botmixerrel vagy turmixszal pürésítjük (teatojást nem), végül a tűzről levéve, ha kell, még citrommal savanyítjuk. Elkészítjük a sült karfiolrózsákat és a garnélákat.

Hozzávalók: 1 ek vaj, 1-2 csilli karikára vágva, 2 tk tava fry masala (vagy garam masala – vagy római kömény és őrölt koriander, csipet gyömbér keverék), só, fél citrom leve

A karikára vágott karfiolrózsákat kevés zsiradékon mindkét oldalán megpirítjuk pár karika csilivel és a fűszerrel együtt, majd egy tányérra kiszedjük és megsózzuk.

Hozzávalók: 12 db garnéla (3 db/adag) – mélyhűtött is jó, 2 ek olíva olaj, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 2 db csili vékony karikákra vágva, 2 ek szójaszósz, 1 csapott tk méz/agavé szirup/rizsszirup, fél citrom kifacsart leve, só

A garnélákat – ha mélyhűtött – kiolvasztjuk csap hideg vízben, lecsöpögtetjük. Egy serpenyőben az olíva olajat hevítjük, a garnélákat a fokhagymával és a csilivel együtt mindkét oldalukon megpirítjuk, szójaszósszal locsoljuk, majd mézet csurgatunk rá, és végül a citrommal is megöntözzük. Nyársra húzzuk a karfiolrózsákkal váltva, és a leves mellé tálaljuk.