Sírva röhögös sztori, és hozzá egy isteni light recept
Rendhagyó szakácskönyv jelent meg a napokban. Déri Szilvi minden recepthez egy-egy vicces, pikáns sztorival is szolgál. Íme egy a több tucatból:
...Mint mindenkinek, nekem is kitörölhetetlen emlék az a bizonyos „legkínosabb randi”. Elmesélem, hogy volt, jó? Január, mínusz 15, éjfél, épp jöttem el valami, mint később bebizonyosodott, arra teljesen méltatlan pasitól, aki orvos, és értsem meg, hogy másnap műt, ki kell magát pihenni, ne aludjak tehát nála. Odabotorkáltam az autómhoz a bokáig érő hóban, bedugtam a kulcsot, de nem bírtam elfordítani. Nagyon úgy tűnt, hogy befagyott a zár! Akkoriban ugyanis még nem távirányítással nyíltak a kisautók. Próbálkoztam kinyitni a másik oldali zárat, de az is befagyott. Igyekeztem kreatívan felolvasztani, anélkül, hogy bármi fogalmam lett volna a zárak jégtelenítéséről. Lehelgettem, fújdogáltam és igen, mit tagadjam, a végén már térden állva nyalogattam a rossz ízű, koszos és hideg zárat, mert milyen ciki lenne felébreszteni az orvost aki, mint tudjuk, másnap műt. Végül, amikor már nagyon untam, nem maradt más választásom, felzargattam, mert halálra fagyni mégsem akartam. Nem túl lelkesen, de lejött. Az orvos mármint. Aki másnap műt. Befújta a zárat jégoldóval. Bedugtam a kulcsot, és semmi, meg se mozdult. Aztán a másik oldali zárat is befújtam, de az sem. Hirtelen elszakadt nálam a cérna és elkezdtem az éjszaka közepén kiabálni az autómmal, a kihalt parkolóban, pont olyan, üvöltöttem a járművel, mint a férfiak általában, mindig akkor hagy cserben, amikor a legnagyobb szükségem lenne rá. Miért mindig velem történik ilyesmi?! Miét én, miért most??? Az orvos, aki másnap műt, türelmesen megvárta, hogy befejezzem a hiisztit, aztán jeges nyugalommal annyit mondott csak:
- Ez nem a te autód. A tied kettővel arrébb parkol. A tied 2 ajtós. Ez négy ajtós. Nem tűnt fel?
...Mit mondhatnék?! A románc ezek után nem volt hosszú életű, de az biztos, hogy ma pontosan így éreztem magam, amikor megpróbáltam hasonló módszerrel ellopni a zöldséges autóját, akihez lerohantam padlizsánért e remek nyári ételhez. Lehet, hogy többé nem leszek nála törzsvevő???
Nu, és akkor a recpet. Ha nem ismernéd, a gránátalma melasz a gránátalma édesen savanykás, besűrített leve, a közel kelet balzsamecete, imádni fogod! A Tahini azaz szezámpaszta az egyik kedvenc alapanyagom és a humusz nélkülözhetetlen összetevője. Arab és gourmet fűszereseknél be tudod őket szerezni, de néha még hiperekben is kapni, a nemzetközi alapanyagok részlegén.
Grillezett padlizsán joghurtos tahinivel
- 6 fő részére
- 2-3 padlizsán
- 2 dl görög joghurt (ha nincs, ezúttal jó a sima is)
- 2 ek tahini, azaz szezámpaszta (beszerezhető bármelyik arab vagy sima gourmet boltban)
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 ek gránátalma melasz
- 2 ek citromlé
- 1 ek apróra vágott petrezselyem
- 3 ek olíva olaj
- 1-2 ek pirított fenyőmag
- 2 ek gránátalma mag
- Só
Vágd a padlizsánt 1.5 cm vastag szeletekre. Sózd meg és várd, míg kiengedi a levét.
Töröld szárazra minden szelet felszínét és serpenyőben, egész kevés olajon pirítsd mind a két oldalukat aranybarnára. Papírtörlővel itasd fel a felesleges olajat róla.
Készíts öntetet a melasszal, citromlével, apróra vágott fokhagymával és olíva olajjal. Sózd ízlés szerint.
Forgasd meg benne a padlizsánokat.
Keverd a joghurtot a tahinivel és ha kell, sózd. Csorgasd a padlizsánra.
Szórd meg a petrezselyemmel, pirított fenyőmaggal, esetleg gránátalma maggal, de tehetsz rá még kevés paprikát vagy római köményt is.