CITROMOS RÉPAKENYÉR

Joy.hu

Amilyen nagyszerű, olyan könnyű elkészíteni, és minden vendéget le fogsz venni a lábáról!

Hozzávalók az alaptésztához
(A megadott mennyiségre kétszer lesz szükségünk: egyszer a színezett és egyszer a natúr tésztához.)
200 g liszt, 1 tk. sütőpor, tk. só, 1 citrom héja és leve, 125 g puha vaj, 150 g porcukor,
2 nagy tojás, 1 ek. vaníliás cukor, 80 g tej, 30 g joghurt, 30 g tejszín
A színezett tésztához narancssárga ételfesték
A cukormázhoz 250 g porcukor és citromlé


Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy kenyérforma aljába méretre vágott sütőpapírt teszünk, széleit pedig vajjal kikenjük.
2. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a sót.
3. A vajat egy másik tálban a porcukorral és vaníliás cukorral 1-2 perc alatt habverővel habosra keverjük, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat, s további 1-2 percig keverjük. Végül a citromhéjat és a citromlevet is hozzátesszük, majd egy keverés után a tejszínt és a joghurtot is.
4. A lisztet és a tejet felváltva a masszához adogatva összeállítjuk a tésztát.
5. Az első adaghoz hozzákeverjük a narancssárga ételfestéket, a formába öntjük, és kb. 45 perc alatt készre sütjük.
6. Amíg hűl, ugyanazt a tésztát még egyszer elkészítjük, de ezúttal nem színezzük ételfestékkel.
7. Ha a narancssárga tészta kihűlt, egy hosszú késsel hosszában úgy faragjuk meg, mintha egy nagyon magas, egyenes oldalú, háromszög alapú hasábot vágnánk ki. Ezzel elkészítjük a répa formájú tésztát.
8. Az ismételten kibélelt és kivajazott kenyérformába öntjük a nyers tészta -ét, és óvatosan belenyomjuk a hosszú, narancssárga, répa formájú tésztát. A maradék nyers fehér tésztát a tetejére simítjuk, majd 180 fokon 45 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
9. A mázhoz a porcukrot tálba mérjük, majd 1 – 3 evőkanál citromlével összekeverve sűrű masszát készítünk belőle. A kihűlt, és formából kivágott kenyér tetejére csurgatjuk, és hurkapálcával lyukakat fúrunk bele. Ebbe teszünk egy-egy szép szál petrezselyemzöldet. Hűvös helyen pihentessük kb. 1 órán át, és már mehet is a húsvéti asztalra.

A recept szerzője Sallay Fanni a Cakeshop főcukrásza.

A napokban jelent meg első szakácskönyve, mely hónapokra – és persze ennek megfelelően ünnepekre – van bontva. Így mesélt a fenti torta születéséről:

"Évről évre valami turpisságot rejtek el a húsvéti asztalon, amit a gyerekek hatalmas lelkesedéssel keresnek meg. Idén szupertrükkös volt a dolog, és az eddigi legvidámabb felfedezés követte. Éljen a sütibe sütött répa (forma), ami nem túl könnyű – és kicsit időigényes is, mert két adag tésztát kell hozzá kisütni –, de megéri türelmesnek lenni: óriási sikert arathatunk vele!"

Fanni szakácskönyve megrendelhető közvetlen a kiadó oldaláról is, INNEN.