5 új szuperétel, amit ismerned kell

Europress

Na, jó: régi is akad köztük, csak eddig nem volt „szuper”.

1. Vörös áfonya

Ha meguntad a fekete – pontosabban sötétkék – változatot, itt az ideje a savanykás váltásnak. Van egy ellenállhatatlan érvünk mellette: segít a fogyásban és a súlytartásban!

A Journal of Nutrition and Metabolism szaklapban megjelent kutatás szerint ugyanis a zsírban gazdag étrend nem hizlal a zsírszegényhez képest, ha sok vörös áfonya van benne.


2. Feketerizs

A fekete rizs íze hasonlít a hagyományosra, ám kicsit magvasabb beütésű, ráadásul fehérjében is gazdagabb. Tele van antioxidánsokkal – például E-vitaminnal és antociánokkal –, amelyek támogatják az immunrendszer működését, ráadásul jót tesznek a szívnek is.


3. Karalábé

A levelét és a szárát is meg lehet enni! Egyébként igen gazdag C-vitaminban, rostokban és káliumban. Ez az egyedi tápanyag-kombináció egyszerre tesz csodát az immunrendszerrel, az emésztéssel és az erekkel.


4. Hínár

Elég éles váltás a karalábé után… Mindenesetre a keleti konyha slágere jódtartalmánál fogva csodát tesz a pajzsmiriggyel, a benne lévő kalcium pedig kulcsszerepet játszik a csontok és a fogak épülésében. Egy 2010-es kutatás szerint pedig gátolja a zsírraktározódást is!


5. Kakaóbab

A kakaó jótékony hatásáról biztos ezerszer hallottál már. Igen ám, de kipróbáltad feldolgozás nélküli formában is? Az előnyök „kimaxolásáért” adj tört kakaóbabot a müzlidhez friss magvak kíséretében, vagy akár készíts belőle nyersvegán desszertet!


Neked melyik szuperétel a kedvenced?