5 új szuperétel, amit ismerned kell
Na, jó: régi is akad köztük, csak eddig nem volt „szuper”.
1. Vörös áfonya
Ha meguntad a fekete – pontosabban sötétkék – változatot, itt az ideje a savanykás váltásnak. Van egy ellenállhatatlan érvünk mellette: segít a fogyásban és a súlytartásban!
A Journal of Nutrition and Metabolism szaklapban megjelent kutatás szerint ugyanis a zsírban gazdag étrend nem hizlal a zsírszegényhez képest, ha sok vörös áfonya van benne.
2. Feketerizs
A fekete rizs íze hasonlít a hagyományosra, ám kicsit magvasabb beütésű, ráadásul fehérjében is gazdagabb. Tele van antioxidánsokkal – például E-vitaminnal és antociánokkal –, amelyek támogatják az immunrendszer működését, ráadásul jót tesznek a szívnek is.
3. Karalábé
A levelét és a szárát is meg lehet enni! Egyébként igen gazdag C-vitaminban, rostokban és káliumban. Ez az egyedi tápanyag-kombináció egyszerre tesz csodát az immunrendszerrel, az emésztéssel és az erekkel.
4. Hínár
Elég éles váltás a karalábé után… Mindenesetre a keleti konyha slágere jódtartalmánál fogva csodát tesz a pajzsmiriggyel, a benne lévő kalcium pedig kulcsszerepet játszik a csontok és a fogak épülésében. Egy 2010-es kutatás szerint pedig gátolja a zsírraktározódást is!
5. Kakaóbab
A kakaó jótékony hatásáról biztos ezerszer hallottál már. Igen ám, de kipróbáltad feldolgozás nélküli formában is? Az előnyök „kimaxolásáért” adj tört kakaóbabot a müzlidhez friss magvak kíséretében, vagy akár készíts belőle nyersvegán desszertet!