Rosszul eszed az avokádót, a magja a fontos
Azt a részét dobtad ki eddig, amiben a tápanyagok 70%-a lakik.
Az avokádó magja sokkal több antioxidánst tartalmaz, mint a legtöbb zöldség és gyümölcs, ráadásul nagyobb mennyiségű oldódó élelmi rost van benne, mint az ezért imádott zabban – állítják a szakemberek.
Nem tudod fejből, melyik zöldségnek és gyümölcsnek mikor van szezonja? Akkor nézd meg ezt a szuper zöldség-gyümölcs kalendáriumot!
Egyre több olyan videó kering a neten, ami bemutatja, hogyan lehet smoothie-t készíteni avokádómagból, vagy éppen negyedelve porrá törni. Érdemes kipróbálni, hiszen csak a mag az egész gyümölcs 70%-ának megfelelő tápanyag lakik.
A fogaid épségét viszont még véletlenül se veszélyeztesd: kezdetnek inkább vágd négyfelé a magot egy nagyobb késsel, és turmixold porrá a gépben. Erős ízhatásra számíthatsz, ami jól illik a bogyós gyümölcsökhöz, a spenóthoz, illetve az ananászhoz is. Fél mag egy nagy pohár italhoz elég.
A szárazon tartott avokádómag-por viszonylag sokáig eláll, ha napfényes helyen tárolod, például az ablakpárkányon.
Az avokádómag-őrület legnagyobb előnye, hogy így egészséges zsírsavak jutnak a szervezetedbe, melyek hozzájárulnak a „rossz” koleszterin (tehát az LDL és a triglicerid) szintjének csökkentéséhez.