Innen tudhatod, hogy helyesen táplálkozol

Europress

Mindegy, követsz-e valamilyen diétát, ha betartod a következő szabályokat.

1. Kerülöd a hozzáadott cukrot

Kóla, előre csomagolt sütemény, keksz, üveges szószok, sokszorosan feldolgozott tejtermékek… Sajnos rengeteg élelmiszer van tele cukorral úgy, hogy nem is feltétlenül van vele tisztában az ember. Ha tudatosan figyelsz erre, és igyekszel minimálisra csökkenteni a szervezetedbe jutó hozzáadott cukor mennyiségét, máris kiiktatod az anyagcsere-zavarok egyik leggyakoribb eredőjét.


2. Nem nagyon eszel feldolgozott húsárut

Vannak, akik mindenfajta állati eredetű alapanyagot száműznek az étrendjükből. Tedd bátran, ha úgy érzed jónak! Legtöbbünknek viszont már az is óriási lépés, ha igyekszik jobbat, egészségesebbet választani belőlük. A feldolgozott hentesáruk – például a kolbász, a szalámi, a felvágott vagy a virsli – többnyire tele vannak adalékanyagokkal, ráadásul bizonyítottan növelik a vastagbélrák veszélyét.


3. Igyekszel nyerset enni

A teljes nyers étrend jelentős idő-, pénz- és energia-befektetést jelent. Vannak, akik készen állnak rá, hogy meghozzák ezt az áldozatot, ám mint mindenben, itt is akadnak árnyalatok. Ha sikerül elérned, hogy hetente legalább néhány főétkezésnél nyersétel kerüljön a tányérodra, sokat teszel magadért. Ne feledd, hogy a nyers zöldségek köret gyanánt is szuperek, a gyümölcsök pedig desszertnek!


4. Nem szorongsz a kaja miatt

Amennyiben az élelmiszerek megvásárlása, elkészítése és elfogyasztása ellenérzéssel tölt el, tehát szorongsz tőle vagy egyszerűen csak macerásnak véled, akkor valami nem oké az étrendeddel. Legyél rugalmas és hallgass a tested jelzéseire! Előfordulhat, hogy neked valami teljesen más válik be, mint a többieknek.


Te elégedett vagy az étrendeddel?