Tippek, hogy ősszel is megőrizd az egészséged

Europress

Esténként már hűvös van, és egyre kisebb a választék a piacon…

1. Vegyél szezonális alapanyagokat!

Az édesburgonya, az alma és a körte rád vár – a sütőtökről meg a többi tökféléről nem is beszélve! Ősszel mennyei zöldséglevest készíthetsz paszternákból, chutney-t áfonyából, a körtét karamellizálhatod, almából pedig muszáj legalább néhányszor omlós pitét csinálnod. A receptek tárháza végtelen, így igazán nem panaszkodhatsz majd a változatosságra!


2. Figyelj az ételek színére!

Nem véletlen, hogy az ősz nemcsak a falevelekkel mutat meleg földszíneket. A mélyzöld, a sötétebb sárga és az élénk narancs a táplálkozásban is a barátod, hiszen segít, hogy megfelelő energiával lásd el az immunrendszeredet. Gondolj csak bele, milyen zöldségeknek és gyümölcsöknek ilyen a színe! Na, ugye…


3. Vigyázz az immunrendszeredre!

Ha már itt tartunk, a hűvös éjszakák beköszöntével akkor is érdemes kivédened a megfázást, ha nap közben látszólag még semmi ok az aggodalomra. Igyál naponta legalább két liter vizet, válassz nyers ételeket, ügyelj a B-, C-, D- és E-vitamin beviteledre, továbbá válassz természetes probiotikumokat, például élőflórás tejtermékeket!


4. Mozogj a szabadban!

Ne hagyd, hogy a nagyobb napi hőingás és az olykor már beköszöntő borús idő rányomja a bélyegét az edzésprogramodra! Sőt, ha kimerészkedsz, rájössz majd: ilyenkor még jobban is esik a mozgás, mint kánikulában. A reggeli napfény ráadásul egész napra feltölt életkedvvel, aminek jó hasznát veheted a munkahelyeden.


5. Alkalmazkodj a változó évszakhoz!

Rövidebb nappalok, hosszabb éjszakák… mindennek megvan a maga előnye, ugyebár! Ha megvolt a mozgás, bátran válassz valamilyen lustálkodós programot utána, hiszen ilyenkor extrán jólesik beülni egy kád meleg vízbe, vagy éppen bevackolni a takaró alá.


Te szereted az őszt?