Jobb lesz a kedved, ha halat eszel

Europress

Segít leküzdeni a depressziós tüneteket.

A hal nemcsak finom, hanem egészséges is, hiszen egy friss kutatás szerint a nőknél hatodával csökkenti a depresszió kialakulásának veszélyét.

Ha okosan választasz ebédet, akkor a benne lévő omega-3 zsírsavaknak köszönhetően úgy változik az agyad kémiai egyensúlya, hogy nem engedi elhatalmasodni a rosszkedvért felelős hormonokat.

A lényeg, hogy a halban lévő tápanyagok jótékonyan befolyásolják az ingerületátvivő vegyületek – azaz a dopamin és a szerotonin – szintjét, márpedig depresszió esetén ugyanezt általában gyógyszerekkel igyekeznek elérni.

A minőségi fehérje, a vitaminok és az ásványi anyagok pedig mindeközben segítenek, hogy egyébként is kiváló legyen a közérzeted.

A depresszió világszerte nagyjából 350 millió embert érinthet, és az Egészségügyi Világszervezet szerint 2020-ra a második leggyakoribb diagnózis lesz.

A táplálkozás és a betegség összefüggését már eddig is ismerték: a halon kívül a zöldségek, a gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonafélék is hozzájárulnak a megelőzéséhez, illetve a leküzdéséhez is.


Na, te mit fogsz ma ebédelni?