5 dolog, amit nem tudtál a sushiról

Europress
Alberti Petra Bianka

Ma van a sushi világnapja! Azon kívül, hogy nagyon finom és különleges étel, a sushi jóval több, mint nyers hal és rizs valami zöld „levélbe” tekerve… Itt az ideje, hogy egy kicsit jobban megismerd!

A NetPincér felfedett néhány érdekességet a sushi-ról:

1. Sushi = nyers hal?

A sushi valójában nem „nyers halat” jelent, hanem azt, hogy valami „savanyú”. Eredetileg a sushi erjesztett rizsben tartósított hal volt. A folyamat során a rizsből keletkező ecet aminosavakká bontotta le a halat, ami ettől savanykás ízt kapott.


2. Édes, sós, vagy umami

Ez a különleges savanykás íz az umami nevet kapta. A japánok szerint az édes, sós, savanyú és keserű mellett ez az ötödik alapíz. Érdekes, hogy az umami észlelésére képes ízlelő receptorok a nyelv egész felületén megtalálhatóak, míg a többi íz csak a nyelv bizonyos területein érzékelhető intenzíven.


3. Egy 19. századi életkülönlegesség

A sushi egy tradicionális japán étel, amelynek hagyományos változatát már az időszámításunk előtt ismerték. Azonban a ma ismert sushit csupán az 1800-as évek közepén alkotta meg egy Hanaya Yohei nevű úr, a mai Tokió városában.


4. Halálos fogás

A fugu, vagyis a gömbhal az egyik legveszélyesebb sushi. Ha nem sikerül a halat megfelelően „méregteleníteni”, akár halálos fogás is lehet. A japán császári család asztalára ezért nem kerülhet soha semmilyen körülmények között gömbhal.


5. Amerikai és portugál recept alapján

Két híres sushi is nyugati találmány. Míg a kaliforniai tekercs nevében is utal amerikai eredetére, a tempuráról már kevesebben tudják, hogy valójában portugál eredetű.


További érdekességeket is megtudhatsz a sushiról a következő infógrafikából: