6 tipp az egészségesebb kávézásért
Ezeknek a tippeknek a betartásával sokkal nyugodtabb szívvel szürcsölheted majd a reggeli élénkítő italodat!
Az alábbi dolgokra kell figyelned, hogy a lehető legegészségesebb módon élvezhesd a kedvenc koffeines italodat:
1. Minőség
Keresd a következő szavakat: organikus, fair trade. A kávébab sokszor érintkezik növényvédő szerekkel és egyéb vegyi anyagokkal, ezért fontos odafigyelni, honnan származik.
2. Elkészítés
Több metódus is létezik a kávé lefőzésére, ezek közül pedig van, amit a szakértők inkább ajánlanak a többivel szemben. Például a "lecsöpögős" (vagy filteres) kávéfőző azért nem a legmegfelelőbb, mert műanyag, és hőre káros anyagok oldódhatnak ki belőle.
3. Időzítés
A szakértők szerint a legjobb idő a kávézásra délután 2 óra előtt, étkezés mellé. Lehet, hogy pont azért vannak alvási zavaraid, mert 2 óra után is kávézol, a koffein pedig sokáig a szervezetedben marad.
4. Párosítás
A legjobb, ha étkezés közben fogyasztasz kávét, semmiképp nem éhgyomorra, mert így egyenletesen tudja kifejteni a hatását. A legjobb, ha proteinben és szénhidrátban gazdag az az étel, amit mellé fogyasztasz. Sokan kávétejszínnel enyhítenek a kávé erősségén, ez viszont becsapja a szervezetet a zsírosság miatt, mert nem érzed magad éhesnek. Egyél tojást és mondjuk pirítóst reggelire, vagy ha nem vagy a reggeli étkezés híve, tejeskávét igyál, és egy kis gyümölcsöt fogyassz mellé.
5. Zsírégetés
A kávé segítheti a zsírégetést, serkenti az anyagcserét, és növeli a kortizol szintet a szervezetben. A kortizoltól energikusabbnak érezheted magad, ami erőt ad az edzéshez is. Éppen ezért fontos, hogy edzés előtt idd– persze ne közvetlenül, nehogy megfájduljon a hasad.
6. Méregtelenítés
A kávé természetes méregtelenítési folyamatokat indíthat be, például a máj kiváltó folyamatát is serkenti (ezért is használnak kávé kivonatot is a tényleges mérgezés esetén, többek között).