Francia desszert egy kis japán csavarral – Márk megint főz!

Lakatos Márk

Ha van egy kis időd, Drágám, ne hagyd ki ezt a krémes ínyencséget, amibe még egy kis matcha port is csempésztem, csak a különlegesség kedvéért!

Kezdésként a tejet a tejszínnel melegítsd gyöngyözésig, és közben keverd hozzá a matchát, ezt a fantasztikus, japán eredetű zöld tea port, ami óóóó de isteni - hadd dőljön az umami!!! ;) Közben keverd ki az 5 dkg cukrot a tojások sárgájával, és lassacskán öntsd hozzá a kissé kihűlt, tejes tejszínt, az egészet öntsd kis tálkákba, és már mehet is a gőzbe! Ha nincs gőzölős sütőd, akkor Marika fürdőjében is megúsztathatod, vagyis a bain marieban, ami tulajdonképpen csak annyit jelent, hogy nagyjából az edények feléig forró vízbe állítva teszed be a sütőbe, kb. 150 C-ra. Nagyjából 45 perc alatt elkészül a krém, ami akkor jó – most figyelj – amikor a közepe még remeg, és úgy tűnik, mintha még kicsit nyers lenne. De tudod mit, úgy is elkészítheted, hogy a krémet úgy, ahogy van, még nyersen visszateszed a tűzre és ott kevergeted alacsony lángon készre, magyarán: sűrítsd be, Édesem.

Bárhogy is döntesz, a lényeg, hogy hűtsd ki jól, és hagyd állni a hűtőben legalább 5-6 órát. Aztán jöhet a hab a tortán, vagyis a brulée a krémen: vedd elő a sárkányod és égess cukrot a tetejére. Szórj rá vékony rétegben cukrot, és pörzsöld meg, vagy tedd pár percre a forró grill alá és égesd rá.

Matcha crème brulée

4 személyre

5 tojássárgája

250 ml tej

250 ml tejszín

4 teáskanál matcha por

5 dkg + 1 evőkanál cukor