Cikkek neked
Joy NowJoy Now

Ez történik most velünk, Joyosokkal

Még több bejegyzés mutatása

Csatlakozz hozzánk a viberen!

Karamellás-pörkölt törökmogyorós trüffeltorta, amit mindenképp ki kell próbálnod!

Karamellás-pörkölt törökmogyorós trüffeltorta, amit mindenképp ki kell próbálnod!
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Szeretnél egy mutatós és issssteni finom tortát összedobni, de nincs sok időd és energiád rá? Ebben az esetben ez a recept neked szól! És ha valamilyen hiba folytán a képek és recept még mindig nem győztek meg, gyere el jövő szombaton a Hűvösvölgyi Gyermekotthonban megrendezésre kerülő 3. Kuckónapra, ahol egy kis szerencsével akár meg is kóstolhatod!

Ezt a receptet azért imádom nagyon, mert pofonegyszerű a tortát elkészíteni, a csokinak és a karamellnek hála elképesztően látványos darab, mindenki imádja és ami talán a legfontosabb tulajdonsága, hogy nyáron is bátran megsüthető, mert a trüffel masszívsága miatt nem egy olvadós darab.

Annyira brutál jó és tesztelt recept, hogy még az eddig sikeresnek mondható diétámon is elbuktam miatta, olyan mennyei finom illata van a trüffelkrémnek és a karamellszósznak hála!

Nem mellékesen viszek egyet április 16-án a Hűvösvölgyi Gyermekotthonba is, ahol országos méretű, adománygyűjtő akciót szervezünk – a Kuckó program önkéntesei – a Dévaványai Gyermekotthon megsegítésére. Mindenféle jópofa programmal várunk benneteket szeretettel, az esemény gyerek-, kutya- és mindenbarát, szóval hozhatjátok a családot és kedvenceiteket is. És ha a tombolán a te számod kerül kisorsolásra, ilyen csak kétszer ekkora trüffeltorta szerencsés nyertese leszel. :) Az eseményről részletes információt a következő linket találsz:
Az esemény Facebook oldala

Gyere te is, mert adni jó!

Recept
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
6 személyre
Karamellás-pörkölt törökmogyorós trüffeltorta
Hozzávalók
  • 3 tábla Tibi étcsokoládé (Trüffelkrém)
  • 3 dl tejszín (Trüffelkrém)
  • 8 dkg teavaj (Tészta)
  • 5 dkg holland kakaópor (Tészta)
  • 8 dkg nádcukor (Tészta)
  • 2 db L-es méretű tojás (Tészta)
  • 5 dkg búzaliszt (Tészta)
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna (Tészta)
  • 1 csipet só (Tészta)
  • 6 dkg kristálycukor (Karamell)
  • 1 evőkanál víz (Karamell)
  • 40 ml habtejszín (Karamell)
  • 2 dkg teavaj (Karamell)
  • 1 csipet só (Karamell)

12 cm átmérőjű formát használtam, ezért mindenképp figyelj arra, hogy ha nagyobb tortát készítenél, arányosan növeld a torta összetevőinak mennyiségét. A leírás még véletlenül se ijesszen el, több időbe került megírni, mint magát a tortát összedobni. :)

1. lépés
Törökmogyorót sütőpapírral bélel tepsibe szórom és kb. 150 C fokon 8-10 perc alatt pörkölöm kicsit. Amikor kihűlt, markomba veszem, összedörzsölöm őket egymással, így a héja meglazul kicsit, amit lehet, leveszek róla. A magokat kicsit darabokra zúzom.
2. lépés
Tésztához a vajat felolvasztom, belekeverem a kakaóport. Tojást habosra keverem a cukorral. Beleöntöm a vajas kakaót, majd beleszitálom a száraz hozzávalókat és alaposan elkeverem. Nagyon masszív és sötét massza lesz belőle. Tortaforma alját kibélelem sütőpapírral, karimát kivajazom és lisztezem, beleöntö a masszát és 180 C fokon megsütöm. Forma nagyságától és magasságától változó a sütési ideje, de tűpróbával elronthatatlan. Amikor megvan, leveszem a gyűrűt és hagyom teljesen kihűlni és három részre vágom.

3. lépés
Közben a tejszínt kicsi lángon forrásig melegítem – ha már gyöngyözik, tökéletes – és a felkockázott csokikat beledobom, addig keverem, míg sűrű, homogén csokimassza nem lesz belőle.
4. lépés
Lapos edényben kis tűzön felmelegítem a cukrot a vízzel, majd nagyobb lángra váltva karamellizálom. Fontos az edény tartja a hőt, nyugodtan vedd le, amikor már világos barna, nehogy túlkaramellizáld. Ezután hozzáadom a többi hozzávalót, kis lángon összefőzöm.

5. lépés
A három egyforma részre vágott piskóta tetejét a tiszta formába teszem, középre helyezem el (nem lesz pont akkora, mint a forma, mert sütés közben minimálisan zsugorodik kicsit). Erre öntöm a trüffel 1/4-ét, jöhet a következő réteg tészta, amire rádobálom a pörkölt mogyoró darabokat, majd ráöntöm a karamell felét. Ha dermedt a karamell, ne pánikolj, elég kicsit melegíteni rajta és megint folyékony lesz. Jöhet ismét 1/4 trüffel, erre kerül az utolsó rész piskóta, tetejére folyatam az 1/4 trüffelkrém. Fagyasztóba teszem egy órára pihenni. Nem gond, ha ki-kifolyik a krém a piskótán kívülre, sőt, így lesz az igazi. A trüffelkrémet mindenképpen melegen használom és gyorsan, mert hamar dermed.
6. lépés
Utolsó lépésként kiveszem a fagyasztóból a tortát, határozott és egy mozdulattal kés segítségével körbevágom. leveszem a tortafoma karimáját, az utolsó adag trüffel krémet az oldalára kenem kenőkéssel vagy kanállal. Azért szeretem ezeket az eszközöket használni, mert így nem tökéletesen sima a torta oldala, hanem kicsit rusztikus lesz, ami kifejezetten jót tesz neki. Amikor megvagyok, a maradék karamellát is a tetejére öntöm.
Nézd meg a galériánkat>3 kép
Karamellás-pörkölt törökmogyorós trüffeltorta
A kereséshez kezdj el gépelni!