Márkos guba egyszerűen

Lakatos Márk

Szerintetek létezik olyan, hogy ünnepek utáni süti-túladagolás, Lányok? Kezdem azt hinni, hogy igen!

Már az összes ismerősömet áthívtam magamhoz egy kis sütievésre az utóbbi hetekben, és még így is jelentős mennyiségű édességgel rendelkezik a konyhám. Úgyhogy körülnéztem gyorsan a konyhában, milyen új dolgot rittyenthetnék, és megszületett a Márkos guba elnevezésű csoda, ami új köntösbe bújtatja a maradék bejglit. Már most elmenthetitek a receptet jövőre, ha Ti már túl vagytok ezen! ;)

Hozzávalók:
1 rúd mákos bejgli felszeletelve
4 tojás
250 ml tejszín
250 ml tej
1 vaníliarúd
4-5 evőkanál lekvár (pl. meggy, ribizli vagy barack)
1 evőkanál balzsamecet
5 dkg cukor

Vajazz ki egy sütőformát, ha szilikon, akkor ezt a lépést át is ugorhatod. Én pl. kicsi szilikon formákat használtam, ezeket sem kellett kivajaznom. Melegítsd elő a sütődet 170C-ra, ezt nehogy elfelejtsd! Ha a forma elég nagy, akkor rendezd bele a bejgliszeleteket, ha kicsi, akkor törd kisebb darabokra.
A vaníliarudat vágd hosszában félbe, és kapard bele a magjait az összekevert tejbe és tejszínbe, majd dobd bele a rudat magát is. Ettől lesz igazán vaníliás! Melegítsd gyöngyözésig, majd add hozzá a balzsamecetet. Válaszd szét a tojásokat, a sárgáját a cukor felével keverd ki, a fehérjét egyelőre tedd félre. Lassan csurgatva öntsd a tejes tejszínt a tojássárgákhoz, közben folyamatosan keverd! Ezt a sodót rá is öntheted a bejglire, kicsit hadd szívja meg magát. Közben elkezdheted verni a tojásfehérjét egy csipet sóval. ha már habos, lassan adagold hozzá a maradék cukrot, ettől lesz gyönyörű barnára pirult a tojáshab, ha megsül. Ha már szép, fényes a hab, jöhet a végjáték! A sodós bejglire kanalazz lekvárt, inkább pöttyözd a tetejét, jusson mindenhova! Fedd be a tojáshabbal, és mehet a sütőbe, kb. fél óra az egész. Ha már gyönyörű barna, akkor tuti megfőtt a sodó is. Vedd ki, hagyd egy kicsit hűlni, aztán jöhet az elájulás.
Isteni lesz, meglátjátok, Csajok, és még készült egy kis videó is segítségképp! ;)