A 11 legjobb fiatalító étel

K. R.

Olcsóbb ezeket enni, mint drága ránctalanítókat használni!

1. Édesburgonya


Fotók:Europress

Az édesburgonya az egyik legjobb dolog, amit ehetsz a szép bőr érdekében. Beleértve az arcbőrt is. Rengeteg karotin, C és B6 vitamin, biotin és rost van benne, valamint segít kollagént termelni. Szóval inkább ezt edd, mint mondjuk plasztikai műtétre bejelentkezz. De nem mindegy, hogyan eszed. Felejtsd el az olajat, süsd meg tepsiben, maximum egy kis olíviaolajat csöpögtess rá, egy kis sóval, borssal. Isteni köret!

2. Bogyós gyümölcsök

Ezek a bogyós gyümölcsök nem csak megszépítik a bőröd, de az agyadat is fiatalon tartják. Egy amerikai kutatás szerint például az áfonya-eper diétánál nincs is jobb fiatalító kúra - legalábbis a patkányoknál. De vélhetően az emberi agyra is így hatnak ezek a gyümölcsök. Ráadásul a bogyós gyümik az UV sugarak ellen is felveszik a harcot.

3. Bab

A babok nemcsak gyulladáscsökkentőek, de a sok bennük levő fehérjével és rosttal javítják a szív állapotát, a B-vitamin pedig köztudottan nagyon jót tesz a testnek. Szerencsére számtalan fajta bab van, egyik finomabb, mint a másik, úgyhogy attól sem kell félned, hogy mondjuk ráunsz.

4. Zab

A zab telis tele van olyan fontos tápanyagokkal, mint a B-vitamin, amitől erős és szép bőröd, hajad és körmöd lesz, a rengeteg rostról és fehérjéről már nem is beszélve. A rost segíti az emésztőrendszer munkáját, a fehérje pedig az energiaszint helyreállítását. De fontos megjegyezni, hogy amikor zabról beszélünk, akkor nem a kész, cukrozott, csokis zabpelyhekről beszélünk.

5. Tej

Minden embernek napi 10 percet kellene napon töltenie a megfelelő D-vitamin bevitel érdekében. De mivel erre nem mindig van lehetőség, pláne nem télen, ezért próbáld a D-vitamin és az erős csontok miatt nagyon-nagyon fontos kalciumhiányt tejjel pótolni. Napi egy jó nagy pohár tej elegendő is erre.

6. Curry

Indiában már régóta használják olyan betegségek kezelésére a curry-t, mint az emlőrák, májbetegség, aranyér, illetve a legújabb kutatások szerint az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében is nagy szerepet játszhat. Próbáld ki, különleges és új ízt fog adni az ételeidnek!

7. Szardínia

Az omega-3 zsírsavakat tartalmazó szardínia egy 2014-es nagyon friss tanulmány szerint lassítja az agy romlásának folyamatát. A benne található apró csontok pedig nagyon-nagyon jó D-vitamin források. Ha elsőre nem bírod az ízét, próbálj ki hozzá különböző szószokat.

8. Kakaó

Minél magasabb egy csoki kakaótartalma, annál egészségesebb. Persze ettől nem ehetsz meg egy táblával, hanem csak maximum két kockával, de attól még ennyivel is jót tehetsz magadnak. A kakaó ugyanis jó a magas vérnyomásra, a szív- és érrendszeri betegségekre. Megelőzhető vele a cukorbetegség és rák ellen is valamelyest jó lehet.

9. Zsírok

Nem minden zsír rossz. Az olyan egészséges zsírok, mint az olívaolaj és a magvakból kivont olajok meghosszabbíthatják az életed. Méghozzá úgy, hogy csökkenthetik a szívroham kockázatát, a stroke és más a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának lehetőségét. De ha már a magokat magukban eszed, azzal is sokat tehetsz egészségedért.

10. Spenót

A spenót és a hozzá hasonló leveles zöldségek több energiát adnak, erősebbek lesznek tőlük a csontjaid a K-vitaminnak köszönhetően - erősebbé teszi a csontokat és megvéd a csontritkulástól tudod, Popey sem véletlenül evett belőle olyan sokat) -, és a szemedet is védi a lutein miatt. Ez utóbbi ugyanis több szembetegség, például a szürkehályog ellen is jó.

11. Vörösbor

0

Esténként egy-egy pohár vörösbor elfogyasztása nem hogy káros, de kifejezetten egészséges. Ez ugyanis csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, megelőzheti a rák kialakulásának kockázatát, és például az Alzheimer-és a Parkinson-kór kialakulása ellen is jó. De tényleg állj meg egy pohárkánál!

De ne felejtsétek el, hogy ezek mellett az ételek mellett a hosszú élet titkai még:

- a sok alvás
- a testmozgás
- és a kevesebb stressz.

Jó fiatalodást!