Anita Sütött #9 - Olvadó hóemberes keksz - Így készítheted el

Tamás Anita

Karácsony előtt mindenki őrült mézeskalács gyártásba kezd… kivéve én. Számomra az advent a kekszek és a linzerek időszaka, most el is árulom, hogyan készíthetitek el az egyik új kedvencemet.

Hozzávalók (kb. 24 darabhoz)

A kekszhez:
100 g vaj
100 g cukor
fél teáskanál vaníliakivonat
negyed teáskanál só
1 tojás
180 g liszt

A cukormázhoz:
200 g porcukor
víz

A díszítéshez:
mini mályvacukrok
színes dekortollak

Elkészítés:

1. A szobahőmérsékletű vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a vaníliakivonatot, a sót és a tojást. Végül a lisztet is hozzádolgozom, és addig gyúrom, míg össze nem áll a tészta.

2. Lisztezett munkalapon kb. fél centi vastagra nyújtom a tésztát, majd körlapokat szúrok ki belőle. A kekszeket 190 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára sütöm.

3. Míg várom, hogy a kekszek teljesen kihűljenek, addig elkészítem a cukormázat: a porcukorhoz egy-egy teáskanálnyi vizet adagolok addig, amíg sűrű mázat nem kapok. A cukormázat habzsákba vagy nejlontasakba töltöm, és paca szerű alakot nyomok belőle a kekszekre, majd mindegyre egy-egy mini mályvacukrot teszek.

4. Ha a cukormáz teljesen megkötött, jöhet a díszítés! Először sötétbarna és piros dekortollal megrajzolom a hóemberek arcát, majd a színes tollakkal gombokat, sálat, masnit vagy éppen csokornyakkendőt rajzolok rájuk.

Anita további süti receptjeiért kattints IDE!