Mákosguba-torta
Valami finomra, nem túl bonyolultra, de mégis különlegesre vágysz? Próbáld ki ezt a desszertet!
Előkészítési idő: 15 perc
Sütési idő: 30 perc
Hozzávalók (20 centis tortaformához):
• 7 kifli
• 6 deci tej
• 1 rúd vanília kikapart magja
• 2 tojássárgája
• 1 egész tojás
• 10 deka darált mák
• 6 deka kristálycukor
• 6 deka porcukor
A tojáshabhoz:
• 2 tojásfehérje
• 12 deka cukor
• 0,6 deci víz
1. A megszikkadt kifliket karikázd fel.
2. A tojások sárgáját keverd ki a kristálycukorral és a vaníliával, és add a meleg tejhez. Keverd addig, amíg a cukor felolvad. A mákot keverd el a porcukorral.
3. Egy csatos tortaforma alját fedd le egy réteg kiflikarikával. Helyezz egy réteget körbe a forma szélére is. Locsold meg a tejes keverékkel és szórj rá mákot. Folytasd addig, amíg el nem fogy a kifli.
4. 180 fokra előmelegített sütőben süsd 20 percig.
5. A tojásfehérjét verd fel félig. A vízből és cukorból főzz szirupot.
6. Helyezd a szirupba a cukorhőmérőt. Amikor elérte a 115 fokot, vedd le a tűzről. Elektromos habverővel újra kezdd el verni a fehérjét és vékony sugárban öntsd hozzá a szirupot. 5 percig verd a habot, amíg fényes és kemény lesz.
7. Kanalazd a habot a tortára és süsd pár percig felső sütésen.
Szöveg és fotó: Studer-Tüske Veronika
Ha még több hasonló szuper receptre vágysz,
szerezd be az Éva magazin különszámát, az Éva Konyha-t!