Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

A legelterjedtebb táplálékintolerancia 5 pontja, avagy amit a laktózérzékenységről tudni érdemes

A legelterjedtebb táplálékintolerancia 5 pontja, avagy amit a laktózérzékenységről tudni érdemes
A nap cikke

4 csillagjegy, akinek teljesül élete legnagyobb álma április 20-án: 14 évente egyszer történik ilyen az asztrológiában

Egészen elképesztő kozmikus energetika jön a Jupiter és Uránusz viszonyának köszönhetően.

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Táplál, feszesít, regenerál: ebben rejlik a fátyolmaszk szuperereje

Promóciók

Ismerd meg a Nothing Phone (2a) sokoldalú, világító hátlapját!

Promóciók

Egy szelet Olaszország a GOBUDA Mall-ban

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 20.: az Ikrek komoly kihívással szembesülnek, a Rákoknak épp jókor jön a pihenés

A csillagok hétvégére is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

3 tavaszi ruha, ami a pasik szerint nagyon vonzó egy nőn - És 3, ami szerintük egyáltalán nem néz ki jól

Tudtad, hogy a férfiaknak is megvan a véleményük a tavaszi szettekről, amelyeket a nők viselnek? Íme a kedvenceik és egyúttal felfedjük azokat is, amelyekért nem rajonganak.

Olvasd el!

10 színész, akinek a valódi magassága az ellentetje annak, ahogyan a filmekben ábrázolják

A hölgyek közt akadnak igazi égi meszelők, a férfiak viszont sokszor nagyon alacsonyak, így szükség van némi trükközésre a forgatásokon.

Olvasd el!

Igazi férfi lett Madonna fiából: a 23 éves Rocco szívdöglesztően néz ki!

Sármos pasi lett Madonna idősebb fiából.

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 19.: a Bikák próbálnak urai lenni egy bizonyos helyzetnek, a Rákoknak kellemes meglepetésben lehet részük

A hét utolsó napja is tartogat izgalmakat az egyes csillagjegyek számára, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Facebook
Twitter
Pinterest
Civilizációs betegségeink kezelhetőek, különösen ha időben felismerjük őket, hiszen sokan csak a tünetek hosszas együttélése után szánják rá magukat azok kivizsgáláséra, holott az okok gyakran egyszerűek. Becslések szerint a világ lakosságának 75%-a nem képes felnőttkorban rendesen megemészteni a tejcukrot, de egyes afrikai és ázsiai országokban ez az arány 95% is lehet. Hazánkban a szakemberek szerint a teljes népesség 15–20% lehet érintett. Mi lehet ennek az oka? Miért alakult ez ki és hogyan kezeljük?

1., Mi az a laktóz?

Sokan tudják, hogy a laktóz, más néven tejcukor egy a tejben és néhány kivételtől eltekintve a tejtermékekben előforduló cukor. Az emberi szervezetben a tejcukor nem képes felszívódni, az ún. laktáz enzim bontja két alegységre, melyek már képesek a bélből felszívódni. Laktózérzékenységről vagy intoleranciáról akkor beszélünk, ha a vékonybél nyálkahártyájában keletkező, a tejcukrot hasító enzim nem termelődik megfelelő mennyiségben, illetve teljesen hiányzik. Ebben az esetben a laktóz változatlanul továbbhalad a vastagbélbe, ahol az ott honos baktériumok lebontják tejsavra és más szerves savakra. A folyamat során nagymennyiségű gáz is keletkezik, egy deciliter tej hatására akár három liter, ami kellemetlen tüneteket produkál. Tulajdonképpen felnőttek esetében a laktózérzékenység lenne a természetes állapot, évezredek táplálkozási szokása, azaz a tejfogyasztás miatt létrejövő génmutáció miatt maradhatott meg felnőtt korban is a tej illetve a tejcukor emésztésének képessége.

2., A leggyakoribb táplálékintolerencia

A tejcukor-érzékenység a leggyakoribb táplálékintolerancia, azonban mindenkinél különböző mértékű az a dózis, ahol a tünetek megjelennek. Egészséges ember esetében is meghúzható egy határ, ami fölött már nem képes rendesen megemészteni az elfogyasztott laktózt. A többség 1–2 dl tejet következmények nélkül képes elfogyasztani, a teljes enzimhiány azonban viszonylag ritka, az esetek 5-10%-ára jellemző. Laktázenzim nélkül kis mennyiségű tejcukor elfogyasztása is komoly emésztési zavarokat okozhat. Az különbözteti meg a tejcukor-érzékenységet a tejallergiától, hogy a zavar nem immunológiai eredetű, s a ritkább teljes enzimhiányos eseteket leszámítva meghúzható egy küszöbdózis, amit az érintett még bátran elfogyaszthat. A két betegség előfordulhat együtt is, de az allergia esetében nincs tolerálható dózis, egészen kis mennyiség már kiváltja az allergiára jellemző immunrendszeri tüneteket.

Becslések szerint a világ lakosságának 75%-a nem képes felnőttkorban rendesen megemészteni a tejcukrot, de egyes afrikai és ázsiai országokban ez az arány 95% is lehet. Hazánkban a teljes népesség 15–20% lehet érintett. Történelmi feljegyzések alapján kijelenthető, hogy azon térségekben gyakori az intolerancia, ahol nincs nagy múltja a tejfogyasztásnak, akár csak néhány évtizedes, így a szervezet nem tudott alkalmazkodni (pl. ázsiai országok). Azokban az országokban, ahol már időszámításunk előtt is fogyasztottak nyers tejet, jelentősen kisebb a laktózérzékenyek száma, mint ott, ahol egyáltalán nem vagy csak sajt formájában fogyasztották. Másrészt erős összefüggés van a laktózfogyasztás mértéke és az intolerancia előfordulása között, tehát a tejfogyasztás mértékének növekedése képes kiváltani az arra érzékenyebbeknél a betegséget, azonban rövid ideig tartott tejmentes étrenddel helyreáll a szervezet laktáztermelése és növekszik a tolerálható tejmennyiség.

3., Miért várunk, miből jöhetünk rá, hogy érintettek vagyunk?

Az intolerancia klinikai tünetei két fő hatáson alapulnak. Egyrészt a már említett gáztermelődés okoz felfúvódást, hasi görcsöket, másrészt a vastagbélbe jutó emésztetlen cukor megakadályozza a víz felszívódását, ezáltal hasmenést okoz. A tejcukor erjedése miatt a széklet híg, bűzös, csecsemőknél habos, zöldes is lehet. Az emésztőrendszeri tüneteket émelygés, fejfájás, rossz közérzet kíséri. A fenti tünetek a tejcukor-tartalmú étel fogyasztását követően már fél óra múlva jelentkezhetnek, s ha nem történik újbóli tejcukor-fogyasztás, egy-két napon belül teljesen meg is szűnnek.

A tejcukor-érzékenységet persze nehéz felismerni abban az esetben, ha az étrend nem tartalmaz nagymennyiségű laktózt és az enzimhiány nem súlyos. A helyes diagnózisra mindenképpen szükség van, hiszen ezzel elkülöníthetők a tünetek más felszívódás zavaroktól, illetve a nem laktózintoleranciás személyeket megkíméli a laktózmentes diétától. A betegség kimutatása több módszerrel is megoldható, a leggyakoribb az ún. hidrogén kilégzési teszt, mely során a kifújt levegő hidrogéntartalmát vizsgálják, ami az enzimhiány következtében növekszik. Provokációs próbát is végezhetnek: nagy tejcukortartalmú folyadékot elfogyasztása után meghatározott időközönként mérik a vércukorszintet. Ha a laktóz képes lebontódni és felszívódni, akkor megemelkedik a vércukorszint, az enzim hiányában viszont ez nem történik meg.

4., Melyik mennyire súlyos?

A betegségnek három fő típusát lehet megkülönböztetni. Az elsődleges enzimhiány öröklött, többnyire fiatal felnőttkorban jelentkezik, ritkán jár teljes laktázhiánnyal, gyakori azokban a közösségekben, ahol kevés tejterméket fogyasztanak. A másodlagos laktázhiányról akkor beszélhetünk, ha az enzim termelésének képessége valamilyen más betegség következtében csökkent, pl. vírusfertőzés vagy lisztérzékenység miatt. A legritkább formája a betegségnek a veleszületett laktázhiány, melynél a csecsemő az anyatejet sem képes megemészteni, speciális laktózmentes tápszerekkel kell táplálni és egész életükben laktózmentes étrendet kell folytatniuk.

A tejcukor-érzékenység veszélyét az adja, hogy az enzim hiányában károsodik számos tápanyag felszívódása. Abban az esetben, ha az étrendben a fő fehérje-, kalcium- és D-vitamin-forrás a tej, a laktázhiány miatt az alultápláltság kialakulhat. Feltételezések szerint a bélflóra megváltozása miatt a nem kezelt laktózérzékeny betegeknél egyes vastagbélbetegségek kialakulása is gyakoribb.

5., Mit fogyasszunk helyette?

Az intolerancia nagyon jó kezelhető, hiszen ritka a teljes enzimhiány. Fontos a rendszeres, kismennyiségű tej elfogyasztása, mellyel növelhető a vastagbél-baktériumok tűrőképessége, valamint az étkezések közben, más ételekkel együtt történő tejfogyasztás lassítja a tej továbbjutását, így nem kerül egyszerre sok laktóz bélbe. A laktózmentes tejtermékek fogyasztása mellett a legtöbb laktózintoleranciás személy nagy hatásfokkal képes a joghurtot és más kis laktóztartalmú tejterméket (pl. kemény sajtok, túró) megemészteni, ami szintén könnyíti a diéta betarthatóságát.

A savanyított tejtermékek és a sajtok a baktériumok élettevékenysége miatt kevesebb laktózt tartalmaznak, mint a nyers tej. A hosszabb ideig érlelt sajtok (Camambert, Pannónia, Parmezán, Eidami, Roquefort stb.) elhanyagolható mennyiségű laktózt tartalmaznak csak. A tünetek megjelenésekor csökkenteni kell a laktóz mennyiségét, egy néhány hetes tejmentes időszak után viszont növelhető a dózis – egyéni toleranciától függően. Fontos megjegyezni, hogy rengetek olyan élelmiszer-ipari termék, étrend-kiegészítő és gyógyszer van forgalomban, melyekben kisebb-nagyobb mennyiségben előfordul a laktóz. Súlyosabb laktózérzékenység esetében ezekre is tekintettel kell lenni, pl. a felvágottak, májkrémek, margarinok, szeletelt toast-kenyerek viszonylag nagy mennyiséget tartalmaznak laktózból. A legtöbb termékben ízjavítószerként és kötőanyagként szerepel a laktóz, de adalékanyagok és a laktit elnevezésű édesítőszer is tartalmazza. Érdemes ebből az okból is minden alkalommal vásárlás előtt elolvasni az élelmiszerek címkéjét.

Az ömlesztett sajtok piacán is találkozhatunk olyan termékkel, amelyek segíthetik a laktózérzékenyeket. A közel 40 éves, ikonikus Camping sajt márka gondolt a tejcukorérzékenységgel küzdőkre, ugyanis a márka ezen a nyáron mutatta be újdonságát, a Camping sajt LAKTÓZMENTES változatát tömlős, kördobozos, és szeletes kiszerelésben is. Jellegzetesen Camping sajt ízvilágú, finom és gyengéd az új termékcsalád. A Camping sajtok laktózt nem tartalmaznak, ugyanakkor tejtermékként mégis nagyszerű kálcium, foszfor és D-vitamin források, így tökéletesen illeszkedhetnek a laktózmentes diétába. Mivel a Camping sajt évtizedek óta ideális főzéshez-sütéshez, a laktózmentes termékcsalád nagy segítség lehet az érintett háztartásokban. Keresse az Auchan, Metro, CBA, Coop és Reál üzletek polcain!

Camping laktózmentes termékcsalád:

Camping Laktózmentes tömlős sajt 100g

Camping Laktózmentes kördobozos sajt 140g

Camping Laktózmentes sajtszeletek 100g

További információ: www.campingsajt.hu

Facebook: www.facebook.com/campingsajt

+ 1 jó hír:

Jól összeállított étrend és kismértékű laktózfogyasztás mellett az intolerancia semmilyen hatással nincs az életminőségre, számos olyan országban élnek meg nagyon magas életkort, ahol a tejcukor-érzékenység előfordulása 90% felett van.

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Táplál, feszesít, regenerál: ebben rejlik a fátyolmaszk szuperereje

Promóciók

Ismerd meg a Nothing Phone (2a) sokoldalú, világító hátlapját!

Promóciók

Egy szelet Olaszország a GOBUDA Mall-ban

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Kép

Hivatalos: Íme a legszennyezettebb gyümölcsök és zöldségek listája 2024-ben

Tudományosan bizonyított tény, hogy zöldséget és gyümölcsöt enni NAGYON egészséges - feltéve, ha odafigyelünk arra, hogy előbb alaposan megtisztítsuk őket.

Kép

Ez az év legjelentősebb asztrológiai eseménye: 6 csillagjegy, akinek zseniális változást hoz a Jupiter-Uránusz együttállás

Április 20-án érkezik a Jupiter-Uránusz együttállás, ami az év legjelentősebb asztrológiai eseménye. Tudd meg, hogy a te csillagjegyedre hatással lesz-e!

Kép

8 étel, ami csökkenti a vérzsírt, ezzel meghosszabbítva életed: szíved hálás lesz ezekért!

A trigliceridek a szervezetben található zsírok egy fajtáját jelentik. Az emelkedett szintek a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatához kapcsolódnak. Az étrend fontos szerepet játszik a trigliceridek termelésében a szervezetben, és bizonyos élelmiszerek akár csökkenthetik is a vérzsír szintjét.

Kép

Keanu Reeves egy közülünk – ezek a sztorik bizonyítják

Az egyik legszerényebb, legközvetlenebb hollywoodi sztár, aki nem menekül el rajongói elől.

Kép

3 filléres arcápolási termék, amire a bőrgyógyászok esküsznek

A bőrgyógyászok szerint ennél a három szépségápolási terméknél nem számít a márka, az olcsóbb is ugyanolyan jó!

Kép

Napi horoszkóp április 20.: az Ikrek komoly kihívással szembesülnek, a Rákoknak épp jókor jön a pihenés

A csillagok hétvégére is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!