Ezeket használd cukor helyett! Természetes eredetű édesítők

Joy.hu

A könyökünkön jön ki, hogy finomított (fehér) cukrot nem ehetünk, mert egészségtelen, hizlal és rengeteg a kalória benne. A hagyományos édesítőszer meg rákot okoz. Akkor mégis mivel édesítsünk? Íme a természetes eredetű édesítők új generációja!

Táplálkozásunkban mindig is nagy szerepe volt az édes íznek. Réges-rég még növényekből nyertek édesítőanyagokat, később a mézet használták édesítésre, majd az V-VII. század körül beindult a cukorgyártás és elterjedtté vált a cukor használata.

A XX. században aztán az étkezési cukor mellett cukorpótlók vagy cukorhelyettesítők jelentek meg, amiknek közel azonos az energiaértéke, de lassabban szívódnak fel és alacsonyabb a vércukorszint-emelő hatásuk. Egyik ilyen természetes édesítő a fruktóz (gyümölcscukor), melyet gyümölcsökből állítanak elő. A másik pedig a szorbitot, amit erjesztéssel állítják elő gabonából.

A természetes eredetű édesítők közül azonban a legújabban kedvenc a Közép- és Dél-Amerikában már évszázadok óta őshonos növény, a Stevia Rebaudiana leveléből készített sztívia-kivonat. Több százszor édesebb a kristálycukornál, ezért kis mennyiség is elég belőle, emellett lassú a felszívódása és igen kedvezően alacsony a glikémiás indexe. Hátránya a keserű utóíz, de ez csak nem megfelelő adagolásánál jelentkezhet. Kalória- és szénhidrátmentes, számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, különösen a cukorbetegek diétájában használható jól.

Egy másik természetes édesítő a xilit, amelyet a nyírfa rostjaiban található xilánból állítanak, elő ezért nevezik nyírfacukornak is. A kalóriatartalma 40%-kal, szénhidráttartalma 70%-kal alacsonyabb a cukorénál, glikémiás indexe alacsony, lassan szívódik fel, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják, de a szénhidrátbevitelbe be kell számítani.

Természetes úton képződő cukoralkohol az erytritol, a cukornál kevésbé édes, de grammonként mindössze 0,2 kalóriát tartalmaz, glikémiás indexe igen alacsony.

Egy mexikói kaktuszból állítják elő az agavészirupot, mely döntően fruktózt tartalmaz, magas ásványi anyag tartalma mellett, kalóriatartalma elég magas, 100 gramm 300 kcal-t tartalmaz. Egy teáskanál nektárban 16 gramm fruktóz van. Miután az íze intenzívebb a cukornál kevesebb is elég belőle, ezért módjával felhasználható diétás étrendben is.

Még több tippért kattints IDE!