A szója, ami annyi mindenre jó

Joy.hu

A szója termékek áldásos hatásairól egyre többet olvashatunk, de tudjuk-e pontosan hogy milyen összetevőket tartalmaz és fogyasztása milyen jótékony hatással van szervezetünkre. A JOYÁ-t nyugodt lelkiismerettel fogyaszthatja mindenki, hiszen minden Joya termék többszörösen telítetlen zsírsavakkal, valamint garantáltan génmódosítástól mentes szójabab felhasználásával készült, így finom és egészséges megoldás az életmódtudatos és a speciális táplálkozást igénylő fogyasztók számára egyaránt.

A szójáról általánosságban

A szója népszerűsége akkor ért a csúcsra, amikor kiderült, hogy fogyasztása csökkenti a mell- és petefészekrák, az infarktus, az agyvérzés, és a csontritkulás előfordulási esélyét (Európában, valamint az Egyesült Államokban ezek közül több is vezető halálozási ok). A szója növényi hormonokban gazdag; a nők lelkére-testére gyakorolt hatását ma már számtalan orvosi kutatás is bizonyította. A bab jótékony és egészségvédő hatása fitoösztrogén-tartalmának köszönhető. Ez egy természetes növényi vegyület, ami hasonlóan hat, mint az ösztrogén nemi hormon. Aktivitása is jóval gyengébb, ám (ellentétben a mesterséges hormonkészítményekkel) fogyasztása nem eredményez durva beavatkozást szervezetünk működésébe. Sőt, fokozza a védekezőképességünket, és ezzel is segít megelőzni számos súlyos betegséget. A vérerek rugalmasabbak lesznek tőle, ezért még az érelmeszesedésre is jó. Menopauza idején azért javasolják, mert hormonális hatása enyhíti a kellemetlen tüneteket. A szója tehát esetenként még akár mesterséges hormonkezelések helyett is alkalmazható.

Hatóanyagok

Nem csupán a növényi hormonok teszik a szójababot rendkívül egészségessé. Íme néhány példa legfontosabb összetevőinek kedvező hatásra:
Vitaminok: A folsav jót tesz az ereknek. A B-vitamin az idegrendszerre fejt ki pozitív hatást, és segít feloldani a stresszhelyzeteket. Az E-vitamin pedig megelőzi az idő előtti öregedést.

Fehérje: A szója 45 százalék fehérjét tartalmaz, ami nagyon fontos az izomzat számára. Erős izmokra nemcsak az egyenes tartás miatt van szükségünk, hanem a gerincoszlop megvédése és a hát tehermentesítése céljából is. Ne feledd: a szója garantáltan tejcukormentes — így tökéletes tejhelyettesítő lehet a tejérzékenységben (laktóz-intolerancia) szenvedők számára.

Omega-3 zsírsav: Súlyos vérkeringési és szívpanaszok ellen nyújt védelmet.
Lecitin: Serkenti az egész idegrendszer működését, és javítja a memóriát.
Másodlagos növényi hormonok: Az úgynevezett szaponin és a polifenol megerősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, sőt, még a daganatos betegségek megelőzésére is használják.

Ásványi anyagok: A kálium és a magnézium jót tesz az izmoknak, idegeknek. Mindkét ásványi anyag segít megőrizni az alakunkat: a magnézium serkenti a zsírégetést, a kálium pedig víztelenít.

Nyomelemek: A vas, cink, szelén, réz és a finorid nélkülözhetetlen a vér oxigénellátásához. Bőrünk ugyanis ezektől lesz ragyogóan szép és feszes.
Ballasztanyagok: Hatásukra jóllakottnak érezzük magunkat. Minél többet fogyasztunk majd belőlük, annál később leszünk éhesek. Állandó lesz a vércukorszintünk, és stresszhelyzetben is biztosan megőrizzük majd teljesítőképességünket. A megemészthetetlen ballasztanyagok megkötik a bélben található káros anyagokat, és aztán el is szállítják őket.

Egészség

A szóját igazi csodaszernek tartják, a koleszterinszintre kifejtett pozitív hatásától a változó kor panaszainak enyhítésére, legfőképpen a jó közérzetre gyakorolt hatása miatt. Fontos szerepe van a csontritkulás megelőzésében és pozitívan hat a vérkeringésre. A táplálkozástudomány és az orvostudomány évek óta intenzív munkával kutatja a szóját. A szójabab sikeres termesztéséhez megfelelő klíma szükséges. Bár Kelet-Ázsia meleg országaiból származik, termesztése pl. Spanyolországban nem kifizetődő. A helyzet egészen más Burgenlandban. Kedvező (nem túl forró és nem túl hideg) éghajlatának köszönhetően a legészakibb területeken is termeszthető a növény.

A JOYA kizárólag Ausztriából származó szójababot használ fel termékeihez, ahol a szójatermesztés a természettel és a területtel összhangban egyre nagyobb szerephez jut. A kiválasztott termelőkkel kialakított jó partnerkapcsolat, valamint az üzem és a termőföldek folyamatos ellenőrzése garantálják, hogy abszolút génmanipuláció-mentes és kizárólag természetes trágyázással fejlődő szójabab szolgál a JOYA termékek alapjául.

A JOYÁ-t nyugodt lelkiismerettel fogyaszthatja mindenki, hiszen minden Joya termék laktóz- és koleszterinmentes, izoflavinokban gazdag és 100%-osan növényi alapú, többszörösen telítetlen zsírsavakkal, valamint garantáltan génmódosítástól mentes szójabab felhasználásával készült, így finom és egészséges megoldás az életmódtudatos és a speciális táplálkozást igénylő fogyasztók számára egyaránt.

A Joya termékek 100% koleszterinmentes, 100% gluténmentes, 100% laktózmentes termékek, amelyek 100%-ban növényi alapanyagokat tartalmaznak. A kiváló ízélmény mellett a dinamikusan bővülő Joya szójatermék család jelentősen hozzájárul az egészség megőrzéséhez és a jó közérzet kialakulásához, fenntartásához is. Meglepő, mennyire sokoldalúan hasznosíthatóak a szójatermékek a konyhában.

Kiváló alternatíva mindazok számára, akik a fentiekkel kapcsolatban érzékenyek, vagy vegetáriánusok. A szójaitalok közül a calciumost minden olyasmihez használhatjuk, amihez egyébként tejet használnánk.

Az ízesített Joya termékek pedig csak ivásra vagy az ízesítéshez illeszkedő ételek elkészítéséhez javasoljuk:
A vaníliás Joya szójaital például vanília pudinghoz öntethez vagy sodó-hoz, a csokoládés Joya szójaitalt pedig a kakaó alternatívájaként, vagy csoki-öntethez, csokoládés krémek készítéséhez.

Tovabbi információ: www.realnature.hu (X)