Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség
Sztárok

Eláruljuk, hogyan leplezd le a hazug embereket!

Eláruljuk, hogyan leplezd le a hazug embereket!

október 29

kos 03.21 - 04.19

Úgy érzed, nehezen tudsz túllépni egy számodra kellemetlen...

bika 04.20 - 05.20

A hétvége közeledtével semmiféle nagyobb volumenű munkára nem...

ikrek 05.21 - 06.21

Olyasfajta feladattal bíznak meg, amely igencsak távol áll...

rák 06.22 - 07.22

Utolsó utáni másodpercekben kezdesz bele valamibe, amihez sokkal...

oroszlán 07.23 - 08.22

Minél inkább igyekszel elodázni egy bizonyos dolgot, annál...

szűz 08.23 - 09.22

Amit a fejedbe veszel, azt tüzön-vizen keresztül viszed,...

mérleg 09.23 - 10.22

Már korán reggel érzed magadon, hogy nem vagy...

skorpió 10.23 - 11.21

Minden erőddel igyekszel rábeszélni valakit egy bizonyos lehetőségre,...

nyilas 11.22 - 12.21

Általában szeretsz a saját, jól kidolgozott terveid szerint...

bak 12.22 - 01.19

Van valaki a környezetedben, akinek mindenáron bizonyítani szeretnél,...

vízöntő 01.20 - 02.18

A mai napon olyan szituáció adódik, amely lehetőséget...

halak 02.19 - 03.20

Sikerült megtalálod a célt, s azt ki is...

Elolvasom végigMegnézem
Facebook
Twitter
Pinterest
Pinocchio is megirigyelne bennünket: tudományos kutatások bizonyítják, hogy mindannyian legalább 50-szer hazudunk - naponta. A férfiak 24 óra alatt akár 70-szer ferítik el az igazságot! Csípd fülön a "hamiskártyást": megmutatjuk, hogyan leplezheted le a szélhámosokat!

34546.w.jpg

Fotó:Europress

Mesébe illő első randevú: kényelmesen ücsörögsz egy olasz étteremben, a férfi kifejezetten vonzó, megállás nélkül bókokkal bombáz, figyelmesen hallgat, és akármiről mesél, a lehető legjobb fényben tünteti fel magát előtted – épp úgy rajong a moziért, mint te, ráadásul klassz munkája is van, részlevezetőként dolgozik… Túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen? Valószínűleg nem is az: pszichológusok szerint az első randin a párok 90 százaléka hazudik – az első tíz perc leforgása alatt kétszer. A hazudozók fele leendő párjának akar tetszelegni azzal, hogy kiszínezi a valóságot. A nők apró füllentésekkel és hamis bókokkal akarják megszerezni a kiszemelt pasit, a férfiak leginkább önző okokból hazudnak. Mindkét nem rendszeresen és hatékonyan lódít, bár a megkérdezettek 74 százaléka az őszinteséget tartja a legfontosabb tulajdonságnak! Meglehetősen nehéz kiigazodni a hazugságok tengerében, tippjeinkkel felvértezve amerikai filmekbe illő profilozóvá válhatsz. Nézz mélyen partnered szemébe, és mondd: „Hazudj, ha tudsz!”

ÁRULKODÓ JELEK
Kommunikációnk mindössze 35 százaléka verbális, szavainkkal sokkal kevesebbet árulunk el magunkról, mint gondolnád – a fennmaradó kétharmadnyi információt nem más, mint a testtartásunk, a gesztusaink és a mimikánk teszik ki. Aki olvasni tud mások apró rezdüléseiből, hatalmas előnyre tesz szert. A nem verbális jeleket, a viselkedést kifejezetten nehéz befolyásolni. Jegyezd meg: mivel szavainkat, így hazugságainkat is majdnem mindig valamilyen testi jelzés kíséri, némi gyakorlással könnyedén olvashatsz a sorok között. Ahhoz, hogy az első randin felismerd, potenciális hazudozóval van-e dolgod, próbáld ki három egyszerű trükkünket. Meglátod, könnyű lebuktatni bárkit.

1. AZ ALAPOK

Feltűnés nélkül, de minél alaposabban figyeld meg a testtartását. Sokat fészkelődik vagy fesztelenül ül a helyén? Tegyél fel három kérdést: milyen zenét hallgat, hová utazik szívesen, melyik a kedvenc színe. Ezután jöhet az első igazi fogós kérdés: „Részlegvezetőként biztosan nagyon elfoglalt vagy, mivel töltöd a napod?” Ha megváltozik a viselkedése – a fészkelődő szinte megmerevedik, az addig laza ficánkolni kezd, a szék alá húzza a lábát vagy egy kicsit elfordul tőled, akkor az azt jelenti, stresszes helyzetbe hoztad: azaz nem mondta el a teljes igazságot a munkájáról.

2. REFLEXKÉRDÉSEK

Agyafúrtan tedd fel minden egyes kérdésed: ha őszinte veled, semmit se vegyen észre hátsó szándékodból, de ha hazudik, érezze, hogy bizony tetten érted. Példa: „Szükségem lenne a férfias véleményedre. Az egyik barátom párkapcsolatban él, de folyamatosan találkozgat más nőkkel is. Mit tegyek, lebuktassam?” Egy őszinte férfi véleményt mond, ha azonban neki is van vaj a fején, azonnal megváltozik a viselkedése: idétlenül viccelődik vagy ideges lesz.

3. A VÁRAKOZÁSODNAK MEGFELELŐEN

Mondd, hogy csalhatatlan érzékkel szúrod ki a hazugságokat. Az emberek többnyire elhiszik, amit először hallanak, így ő készpénznek veszi majd, hogy fölösleges bármivel kábítania. Ha bármiről nem mondott igazat, vagy ezek után van mersze lódítani, azonnal zavarba jön, s gyűrögeti a gallérját, többet pislog, „falat épít” kettőtök közé (választóvonalat húz közétek, pl. egy szalvétával).

--pagebreak--

SOKATMONDÓ GESZTUSOK
A fent leírt cselekvéseket a szakértők árulkodó gesztusoknak nevezik. Annál könnyebb felismerni ezeket, minél erősebb partnered bűntudata. Ha esetleg arra gyanakodsz, hogy egyik barátnőd kivetette a hálóját a kedvesedre, teszteld. A beszélgetés elején tisztázd vele, mit veszít, ha ezúttal hazudik neked, és hangsúlyozd, milyen szoros kapcsolat van köztetek: „Tudod: az őszinteség számomra a legfontosabb!” „Olyan régóta ismerjük már egymást, a barátság nagyon sokat jelent nekem.” Csak ezután tedd fel a döntő kérdést. Természetesen ne úgy, hogy „Te álnok nőszemély, a pasimra hajtasz?”, hanem: „Őszintén, mi a véleményed a szerelmemről?” A bűntudat nagyon hasonlít a szomorúsághoz. Ha a barátnőd hirtelen rosszkedvűnek tűnik, anélkül hogy különösebb oka lenne rá, biztos lehetsz abban, hogy bűntudata van. És ha ezután is tovább hazudik, számtalan árulkodó jelet hagy majd maga után, csak vedd észre őket: például tenyerét a felső combján végighúzza (ezért jó, ha nincs asztal kettőtök között), vagy dörzsölgeti a szemét, esetleg közben el is fordítja a fejét tőled.

HA LEDŐL A KÁRTYAVÁR
A hazugságok többsége hirtelen, a beszédhelyzetben születik, majd gyorsan el is feledkezik róla a tettes. Ha turpisságot sejtesz partnered történetében, akkor állítsd a falhoz keresztkérdésekkel:

ELLENŐRIZD A RÉSZLETEKET
A hazudozó többnyire csak nagy vonalakban adja elő történetét, s elfeledkezik a látszólag lényegtelen, ám igen fontos részletekről. Példa: A barátod tegnap állítólag Dáviddal töltötte az estét, de az a gyanúd, hogy Dávid helyett inkább Marcsival találkozott. Ha megkérdezed: „Mari is ott volt?”, biztosan hazudni fog. Inkább tedd fel így a kérdést: „Mi újság Dáviddal, mit ittatok, melyik bárba mentetek? Mi történt, miután találkoztál vele?” Ha a barátod kénytelen improvizálni, gyorsan elárulja magát azzal, ha feltűnően sokat gondolkodik vagy összevissza beszél. Minél több részletet mesél el („Dávid drága vörösbort rendelt, Chateau akármit, amit a farmerjára öntött. Hála istennek sötét nadrág volt, különben hamar véget ért volna az este”), annál biztosabb lehetsz benne, hogy igazat mond.

IDŐRENDI SORREND
Ha jól sejtetted, és a barátod tényleg Marival volt Dávid helyett, akkor valószínűleg egy jó előre kitalált történetet gyárt. Ha a részletek után érdeklődsz, megpróbálja időrendi sorrendben előadni, amit kifundált. A kérdéseidtől ideges lesz, és elárulja magát valahogy. Ha tényleg Dáviddal volt, akkor mesélés közben simán összevissza ugrik az időben: eszébe jut egy vicc az este végéről, melyet Dávid mesélt, majd rögtön arra vált, hogy még a találkozásuk elején elújságolta, előléptették.

ÉRZELEMMENTESEN
Ha jól ismered, hogy párod érzelmei hogyan mutatkoznak meg bizonyos helyzetekben, akkor is könnyen lebuktathatod, a hazugságok ugyanis nem váltanak ki valódi érzelmeket. Ha egy drámai vagy épp vicces történetet mesél, de úgy érzed, túlzott vagy visszafogott érzelmek mutatkoznak rajta – tudhatod, a sztori kitalált. Aki alapos önismerettel rendelkezik, némileg ezeket az álérzelmeket is tudja befolyásolni.

ALAPMÓDSZER

PAULA MAYER, AMERIKAI SZAKÉRTŐ TECHNIKÁJÁVAL FÉNYT DERÍTHETSZ AZ IGAZSÁGRA:

ELSŐ ELLENŐRZÉS
Tegyél fel ártatlan kérdéseket, gesztusait, testtartását, mimikáját, reakcióit. A megszokott viselkedéshez képest az első szembetűnő változás is gyanús lehet.
KIÚTKERESÉS
Ha azt gondolod, hogy a férfi valamit elhallgat, tegyél fel olyan kérdéseket, melyeket nem lehet igen-nemmel megválaszolni. A „Szerelmes vagy még az exedbe?” kérdés helyett „Miért szakítottatok?”. Ez arra ösztönzi majd, hogy részletesen meséljen.
ÁRULKODÓ JELEK!
Ha gyakran előfordulnak, akkor partnered biztosan hazudik neked.
ÖSZTÖNÖS ÍTÉLET!
Nyugodtan bízz a megérzéseidben, ha szokatlan viselkedést észlelsz!
AKADJON HOROGRA!
Ha sarokba szorítod, továbbra is tagadni fog. Mondd meg hűtlen barátodnak: „Megértem, ha a férfi félrelép, mert azt érzi, a barátnője nem szereti!” Így azt sugallod: „Bökd ki az igazat!” Minden hazudozó beismerő vallomást akar tenni előbb-utóbb, mert hazudozni roppant stresszes dolog. Add meg neki az esélyt, hogy könnyíthessen a lelkén!

MEGRÖGZÖTT HAZUDOZÓ
Egyszerű fülön csípni a férfit, ha össze-vissza „fecseg”. Azonban ha nem buktatja le magát, de az a gyanúd, valami nem stimmel, csak figyelj: az embereknek nagyon kis százaléka rendelkezik olyan kiváló szónoki képességekkel, hogy akár stresszhelyzetben is képes legyen elkerülni az árulkodó nyelvi jeleket, és kizárólag az időnyerésre használt frázisokat. Íme, a legfontosabbak:
Kifejezések, melyekkel szavahihetőségét túlzottan hangsúlyozza:
„Egészen biztosan nem!”
Fölösleges válaszok, ismétlések és kérdések: „Á”, „Ó”, „Na igen”, sóhajok, váratlan nevetések – minden, ami a szokásoshoz képest gyakori.
Részletes beszámolók és megelőző mentegetőzések:
Az egyszerű válasz helyett „Marival” pl. „Semmi közöm ehhez a nőhöz”.
Olyan válaszok, melyek bűntudatot sugallnak: „Jellemző – már megint féltékenykedsz! Észre sem veszed, mennyire megbántasz vele.”

LELEPLEZŐ MIMIKA
A hét legalapvetőbb érzés (félelem, utálat, szomorúság, öröm, megvetés, meglepetés és düh) kimutatása minden embernél hasonlóan nyilvánul meg. Az ok: velünk születettek – és többnyire teljesen önkéntelenül használjuk. Ezek is segíthetnek, hogy leleplezd a hazugságot. A legfontosabb árulkodó jelek az ún. „mikroexpressziók”, olyan arckifejezések, melyek csak egy pillanatra tűnnek fel az arcon, mielőtt az illető magára erőltetné az alkalomhoz, azaz a hazugsághoz illőt. Figyeld (álságos) barátnőd arcát, ha valamilyen hírt közölsz vele. Próbáld a hét alapvető érzelmet kiváltó történettel tesztelni, így megláthatod, melyekhez milyen arcrándulások tartoznak.

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!
Tovább olvasok

október 30

kos 03.21 - 04.19

Nagyobb pénzösszeghez jutottál, örömödben pedig hajlamos vagy felelőtlenül...

bika 04.20 - 05.20

Olyan dolog terheli a lelkedet, amelyet nem tudsz...

ikrek 05.21 - 06.21

Teljes mellbedobással dolgozol valamiért, ami különösen fontos a...

rák 06.22 - 07.22

Mindig igyekszel a saját utad járni, önállóan hozod...

oroszlán 07.23 - 08.22

Régóta halogatsz egy elég súlyos döntést, ám szorít...

szűz 08.23 - 09.22

Nagyon-nagyon reménykedsz valamiben, hatalmas várakozással tekintesz rá, ám...

mérleg 09.23 - 10.22

Ha ma a megfelelő tempóban haladsz, akkor olyan...

skorpió 10.23 - 11.21

Úgy érzed, hiába teljesítesz a maximumon, s annak...

nyilas 11.22 - 12.21

Belekerülsz egy szituációba, amelyben első pillanattól kezdve eléggé...

bak 12.22 - 01.19

Szerencsés embernek mondhatod magad, hisz rengeteg támogatód akad,...

vízöntő 01.20 - 02.18

Annyi mindennel szeretnél végezni a hét utolsó munkanapján,...

halak 02.19 - 03.20

Akad valaki a környezetedben, akivel kapcsolatban elég negatív...

Elolvasom végigMegnézem
Kép

Miért létezik egyáltalán írói álnév? Hét klasszikus példa

Éva magazin írása: Miért használ egy szerző álnevet? Talán mert ki akarja próbálni, sikeres-e úgy is, ha a kutya nem ismeri fel. Talán mert más-más műfajokban szeretné kipróbálni magát. Talán mert hidegen hagyja a reflektorfény.

Kép

Bőrgyógyászok elmondták, mi az 5 legrosszabb szépségtipp, amit sosem kellene kipróbálnod

Egyes beauty trükkökkel rosszabbat teszel, mintha nem csinálnál semmit.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem