Horoszkóp
Életstílus
Lélek
Divat
Szépség
Sztárok

3+1 tévhit az adalékanyagokról

 3+1 tévhit az adalékanyagokról
Olvasd el!

Különleges ajándékkal készül a királynő Meghan és Harry babájának

Ahogy megindult a visszaszámlálás Meghan hercegné és Harry herceg babájának érkezéséig, minden szem a közelgő bejelentésre szegeződött.

Olvasd el!

6 ok, amiért sokan félnek szakítani - Még akkor is, ha már nincs meg a szerelem

Rengeteg ember reked meg akár éveken át egy boldogtalan kapcsolatban, szimplán azért, mert nem mernek kilépni belőle. De mi ennek az oka?

A nap cikke

Igazán előnytelen fotó készült Palvin Barbiról és szerelméről

Palvin Barbi és Dylan már sokszor bebizonyították, hogy nem veszik túl komolyan magukat, és úgy tűnik, a cikis fotóktól sem félnek!

Olvasd el!

Felejtsd el a dad sneakereket - A tavasz kedvence a nagyi fazon lesz

Nem véletlen, hogy Miranda Kerr is nagy rajongója ennek a fazonnak!

Olvasd el!

Vilmos hercegék korábban ünneplik Lajos születésnapját

Úgy tűnik, korábbra hozták az időpontot.

Olvasd el!

ByeAlex Dallos Bogiról: "Nekem ez rendkívül furcsa, hogy itt van velünk..."

Kiderült, az X-Faktor mentorai hogyan fogadták Dallos Bogit a csapatban.

Facebook
Twitter
Pinterest
Csak olyan élelmiszert vásárolok, amiben nincs adalékanyag; magamnak sütök-főzök, hogy elkerüljem az E-számokat; csak mindenmentes ételeket fogyasztok, azokban egyáltalán nincsenek állományjavítók, térfogatnövelők, és egyéb gyanús összetevők….Ugye, ismerősen csengenek ezek a gondolatok?

Akik ezeket vallják, valószínűleg azok közé tartoznak, akik nem hallottak arról, hogy minden élelmiszer-összetevőnek van E-száma, még a vitaminoknak is, egyáltalán mi az az E-szám, vagy hogy az adalékanyagok közé még a sütőpor is beletartozik, mint térfogatnövelő.

Kép

Olyasmitől tartunk, amit napi szinten használunk sütés-főzéshez, anélkül, hogy tudatában lennénk. Az Okoscímke.hu összegyűjtötte az adalékanyagok körül terjengő leggyakoribb tévhiteket.

1. „Nincs szükség az adalékanyagokra”

Gyakori tévhit, hogy az adalékanyagok használata teljesen felesleges, sőt…A közhiedelemmel ellentétben azonban ezeknek köszönhetjük kedvenc ételeink megszokott ízét vagy állagát. Egyszerűen csak sok esetben nem tudjuk, mit takarnak: ízfokozó hatású összetevők vannak például a leveskockában, állományjavító a zselatin vagy a keményítő, de az édesítőszerek is ide tartoznak.

2. „Az E-számok az élelmiszerek veszélyességi fokát jelölik”

E-101 (riboflavin), E-163 (antocián), E-330 (citromsav), E-375 (nikotinsav), E-920 (L-cisztein) – bár elsőre legtöbben azt feltételeznénk, hogy ezek a gumicukor vagy a tartós kenyér összetevői, valójában az almáé. A városi legendával szemben az E-számok nem veszélyesek, sőt: az „E” betű EU-ban engedélyezett biztonságos adalékanyagokat jelöli. Ezek egy része a természetben is megtalálható, például gyümölcsökben, zöldségekben – így szó sincs arról, hogy minden esetben mesterséges eredetű dolgok lennének. Ezért is fontos, hogy ne ítéljünk elsőre: figyeljünk oda, hogy mit eszünk és okosan tanulmányozzuk az élelmiszerek címkéjét.

3. „Az adalékanyagok károsak”

Mivel az adalékanyagok nem hagyományos összetevők, nem kanalazzuk őket magukban. Az élelmiszereinkben pedig olyan kis arányban vannak jelen, hogy lehetetlenül sokat kellene elfogyasztani ahhoz, hogy átlépjük a megengedhető napi beviteli értéket (ADI érték), azaz azt a tudományosan megállapított napi határértéket, amekkora mennyiségben hosszú távon is egészségügyi kockázat nélkül fogyasztható. Például 6 liter (24 adag), aszpartám édesítőszert tartalmazó üdítőt kellene meginnunk ahhoz, hogy túllépjük az aszpartám napi beviteli mennyiségét – ez pedig gyakorlatilag lehetetlen.

+1. „Tele van tartósítószerrel”

Az első számú közellenségként kikiáltott tartósítószerek is megbízható, bevizsgált adalékanyagoknak számítanak – ettől függetlenül hiába keressük a legkorszerűbb eljárásokkal készült üdítőkben, nem nagyon találjuk őket. Akkor hogyan állnak el akár hónapig az italok? A szénsavas üdítőkben a szénsav tartósít, egyedül a gyümölcstartalmú szénsavas üdítőkbe kerül minimális tartósítószer. A jegesteák és gyümölcslevek pedig először hőkezelésen esnek át, majd csíramentes körülmények között csomagolják, ez biztosítja a hosszú elállási időt.

Mitől lesz biztonságos az élelmiszer és hogyan tartósítják napjainkban az üdítőket? Az adalékanyagokról további hasznos információkat az Okoscímke.hu videójában, illetve a weboldalon.

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!
Tovább olvasok
Híres emberek, akiknek stílusa teljesen megváltozott, miután felfogadtak egy stylistot

Egy stylist nagyon sokat számít, főleg a hírességek életében. Az alábbi képek pedig ezt be is bizonyítják.

Vilmos hercegék korábban ünneplik Lajos születésnapját

Úgy tűnik, korábbra hozták az időpontot.

A húsvéti szezon kedvence: cukormentes márványkuglóf

A Cukormentes örömök című könyv szerzője, Iklódi Dóra megálmodta, mi megsütöttünk, a vendégek pedig mind megették. Alakbarát finomság, ha egy kis desszertre vágysz!

Különleges ajándékkal készül a királynő Meghan és Harry babájának

Ahogy megindult a visszaszámlálás Meghan hercegné és Harry herceg babájának érkezéséig, minden szem a közelgő bejelentésre szegeződött.

A szakértők szerint tényleg kevesebb szénhidrátot kellene enned, ha lapos hasat akarsz

Szénhidrát: igen vagy nem? Ez az örök kérdés, ha szóba kerül a fogyás. Az biztos, hogy nem szabad teljesen kizárni ezt az ételcsoportot az étrendből, viszont ahhoz, hogy a hasi zsír eltűnjön, igenis kell a szigorú odafigyelés!

Fizess elő féláron!

Csak 2995 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem