Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Kutyák vigyáznak a méhcsaládokra

Kutyák vigyáznak a méhcsaládokra
Facebook
Twitter
Pinterest
A méhek létfontosságú részei a természetnek és a mezőgazdaságnak. Hihetetlen, de minden harmadik falat ételt a méheknek köszönhetünk. A világon élő összes növényfaj 80%-ának beporzását ők végzik, egy méhcsalád 300 millió virágot poroz be naponta. Az utóbbi időben azonban nagyon riasztó mértékben kezdtek pusztulni a méhek az egész világon.

A méhek pusztulását sok minden okozhatja, de elsősorban vagy valamilyen növényvédő vegyszer, vagy baktériumok támadhatják meg a kaptárakat.

Az egyik legjellemzőbb és legsúlyosabb károkat okozó betegség a Foulbrood, magyarul „költésrothadás”, a méhek költésének legpusztítóbb megbetegedése. A foulbrood betegséget egy bizonyos „Paenibacillus larvae” nevű baktérium okozza. Ez ellen a betegség ellen csak és kizárólag megelőzéssel lehet védekezni, ha idejében sikerül felfedezni valamelyik családnál a baktériumot, akkor nem engedik, hogy tovább fertőzze a családokat.

Ennek a baktériumnak a kiszagolására tanította be Cybil Preston a kutyáját az Egyesült Államokban. Mack egy 9 éves labrador és sok mindent tud, amit egy méhész nem. Az ember csak úgy tudja megállapítani a betegség jelenlétét, hogy kinyitja a kaptárt és csak akkor, ha a lárvapusztulás már megtörtént. Ezzel szemben a kutyának nem kell kinyitni a kaptárt és a legkorábbi stádiumban jelzi a baktérium jelenlétét.

Tuka, aki szintén méhész kutyának tanul, Cibyl és Mack.
forrás: Twitter
Tuka, aki szintén méhész kutyának tanul, Cibyl és Mack.

A kutyával annyira jó eredményeket értek el a betegség terjedésének megakadályozásában, hogy ma már központi programot indítottak Maryland államban, hogy Preston további kutyákat képezzen ki és ezt a fajta védekezést kiterjesszék más államokba is.

Forrás: independent.co, greenpeace.com

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Viaszba öntötték Palvin Barbit – Most a catwalkozást is megtanulhatod a szupermodelltől a Madame Tussauds Budapestben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Kép

A rák 8 korai jele, amit sokan nem ismernek: a köhögés és az állandó fáradtság is figyelmeztető tünet

Sok esetben a ráknak nagyon szokatlan, meglepő jelei vannak, amelyeket sokan nem ismernek, pedig fontos, hogy időben felismerje mindenki!

Kép

3 szexpóz, ami a pasik szerint messze a legrosszabb – És 3, ami szerintük a legjobb

Nagy tévedés abban a hitben élni, hogy a férfiak mindenféle módon és pózban szereti magukévá tenni a nőket, ugyanis náluk is vannak olyan pozitúrák, amelyek ha nem is tiltólistásak, szeretik őket mellőzni az együttlétek alkalmával.

Kép

6 étel, amiben a legnagyobb eséllyel bukkan fel ez a rendkívül káros anyag: próbáld minimalizálni a fogyasztásukat

Sokan nem tudják, de bizony a csomagolt élelmiszerekben is igencsak jelentős kockázat van. Ugyanis nemrégiben kutatás készült arról, hogy a csomagolt élelmiszerekben található mikroműanyag jelentősen növeli a szívroham és az agyvérzés kockázatát. Nézzük is, mely ételekben van a legtöbb ilyen jellegű káros anyag, melyeket érdemes lenne kerülni.

Kép

Sztárok, akik 2024-ben lesznek 60 évesek - sokuk közülük úgy ragyog, mint 20 évvel ezelőtt!

Sokukon nem is látszik az öregedés! Íme azok a sztárok, akik 2024-ben ünneplik 60. születésnapjukat.

Kép

Vilmos kegyetlenül szakított Katalinnal - Híres szerelmi történetek, amik óriási hullámvölgyeket is túléltek

A sztárvilág újra és újra szolgáltat számunkra szaftos, vicces, megbotránkoztató vagy éppen durva pletykákat, a sztárpárok kapcsolatai pedig még annál is többet.

Kép

A hirtelen hasi hízás 5 oka: súlyos betegséget is jelezhet

Bárkivel előfordulhat, hogy egy lazulós hétvége alatt kicsit többet eszik a szokásosnál, ezért felszalad rá 1-2 kiló. De ha ennél is többet hízol rövid időn belül, azonnal fordulj szakemberhez!