Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok
JOY-napok

Hosszú az út, amíg egy kutyából segítőkutya lesz

Hosszú az út, amíg egy kutyából segítőkutya lesz
Facebook
Twitter
Pinterest
A Joy Tündér idén tavasszal újra egy kutyás egyesületet támogat, ezúttal a Joy Magazin májusi számának megvásárlásával 10 Ft-tal a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesületet támogatod.

Mányik Richárddal, az egyesület vezetőjével már múlt héten is beszélgettünk a segítőkutyákról, most tovább faggattam ezekről a fantasztikus kis segítőkről és a munkáról, amit velük végeznek. Nagyon érdekes dolgokat tudtunk meg, olvassátok szeretettel.

Mikor és hogyan dől el, hogy egy kutyából segítőkutya lesz? Meséld el kérlek a kiválasztás folyamatát

Általában egy alom születésénél 3 napos és 6 hetes tesztek alapján tudjuk meghatározni a kölyök felnőttkori temperamentumát és ennek megfelelő választunk közülük. Rohamjelzőnek egy érzékenyebb kölyköt, hallássérült-segítőnek egy magabiztosabbat, aki önálló döntéseket is tud majd hozni, terápiás kutyának egy magas fájdalomküszöbbel rendelkezőt.

Kép
forrás: www.segitokutya.net

Mikor kezdődik a képzés és hogyan zajlik?

A képzés a születés utáni első perctől kezdődik, ugyanis nagyon fontos, hogy a kiskutya milyen kapcsolatot alakít ki a tenyésztővel, a környezetével, hogyan szocializálódik már az első pillanattól kezdve. Az intenzív kiképzés 6-8 hetesen indul. A kutya korának megfelelő feladatokkal, játékosan zajlik a tanítás, de fontos, hogy minél előbb megkezdődjön a tanulás. Kölyökkorban nagyon jól lehet a különféle ingerekhez szoktatni a kutyákat, ilyen korban a legkönnyebb a szocializáció. Alapvetően vagy a gazdánál vagy egy nevelőszülőnél kezdődik meg a segítőkutya képzés. Ha egy gazda nem tudja vállalni fizikai akadályok miatt, vagy életkörülményei nem teszik lehetővé akkor nevelőszülőnél lakik a kutya kb. 1,5 évig. Ő jár vele el a képzésekre, ami heti rendszerességet jelent. Általában a leendő gazdával is találkoznak képzéseken sokszor, így kezdetektől megvan a kapcsolat a végső gazdi és a kutya között.

A segítőkutya kiképzőket hol képzik?

Magyarországon mind a segítőkutya minősítése, használata és maga a kiképzők képzése államilag szabályozva van. OKJ-s képzések birtokában lehet csak segítőkutyákat felkészíteni és vizsgáztatni. Ráadásul van egy alap, úgynevezett habilitációs kiképzői vizsga, amivel terápiás kutyák képzésére van jogosítványa a tanfolyamot végzett személynek. Erre a habilitációs képzésre még ráépülve lehet megszerezni az újabb OKJ-s vizsgákat külön a vakvezető képzésre, külön a mozgássérült-segítő és személyi segítőre illetve a rohamjelző és hangjelző kutya kiképzőire.

Kép
forrás: www.segitokutya.net

Mennyibe kerül egy kutya kiképzése?

A NEO-nál mindenki önkéntesen, fizetés nélkül dolgozik. Az OKJ-s kiképzői tanfolyamok darabonként 450 000 Forintba kerülnek jelenleg. A szakmai pályázatokban 1,3-1,9 millió Forint közötti összegekben lehet pályázni, sajnos ennek az éves keretösszege kevés, és nem is lehet rá fixen számítani, így a kiképző szerveztek nem tudnak hosszú távra tervezni. Az 1%-os bevételekből, illetve adománygyűjtő kampányokból tudjuk biztosítani működésünket. Ha nincs pályázati keret, akkor is folytatunk képzést, természetesen csak kis kapacitásban. A képzési programba bekerülő segítőkutyák gazdáinak térítésmentesen biztosítjuk az oktatást. Azon dolgozunk, hogy stabil anyagi háttérrel kis profi csapatot tudjunk hosszú távon működtetni, így több segítőkutyát tudnánk képezni Nagy a várólistánk. Túljelentkezés van minden segítőkutya típus képzésre amikkel mi foglalkozunk.

Az elmondottakból is kiderül, hogy mekkora szüksége van a NEO-nak a támogatásra. Ne feledd, most 10 Ft-tal támogatod az egyesületet, ha megvásárolod a Joy Magazin májusi számát.

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Fitt

Az új legjobb barátnőd, aki motivál a fittebb életmódra

Szépség

Hogyan készítsd fel a bőrödet a nyári időszakra, ha pigmentfoltokra hajlamos?

Promóciók

Ints búcsút a striáknak és a pigment- vagy napfény okozta foltoknak!

Promóciók

Kényelem és minőség a család minden tagjának - A Lasocki márka új kollekciója már elérhető a CCC-ben

Promóciók

Nyugtasd meg az érzékeny bőrödet és add meg neki a szükséges hidratálást!

Promóciók

A New Balance a legendás szürke színét ünnepli, a legnagobb sztárok pedig odáig vannak érte!

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Promóciók

Várunk szeretettel a JOY-napok nyári kitelepülésén Budapesten, az ALLEE bevásárlóközpontban!

Kép

6 tavaszi zöldség, ami képes felvenni a harcot a rák ellen: csodás hatásuk lehet, ha beépíted ezeket étrendedbe!

Már nem sokáig élvezhetjük a tavasz szépségeit, így érdemes még most jó sokat fogyasztani az idényzöldségekből. Az alábbiakban olyan tavaszi zöldségeket hoztunk, melyek nemcsak ízletesek és kiváló fogyókúrás alapanyagok, de bizony még rákellenesek is. Mutatjuk is, melyek ezek.

Kép

4 csillagjegy, aki hatalmas pénzözönre számíthat: váratlan jólét vár rájuk!

Azt mondják a pénz nem boldogít, de az biztos, hogy sok mindent tudunk vele megoldani az életünkben.

Kép

Mindenki Jennifer Lopez és Ben Affleck válásáról beszél: a színész már el is költözött a közös álomotthonból

Lassan két hónapja, hogy nem láttuk őket együtt, sőt Ben Affleck már nem lakik a közös álomotthonukban.

Kép

Ezen a napon lépnek félre a legtöbben - És nem véletlenül

Statisztikák felfedték, az év melyik szakában lépnek félre a legtöbben, és azt is, hogy általánosságban melyik napon történik a legtöbb megcsalás.